Római katolikus kápolna

Sarlós Boldogasszony
kápolna
r.k. kápolna
Temetőkápolna
Tatabánya Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Temetőben, dombon, szabadon álló, téglalap alaprajzú épület, oromfalas lezárása harangtoronyban végződik, bejárata keretén feliratos kőtábla. Kontyolt nyeregtetővel lezárt végfalán kriptalejárat. Csehsüveg boltozatú belső tér. Sártori János szomori plébános építtette (építész: Schemberg Félix). 1974-ben és 2000-ben felújítva. Jelenleg ravatalozó.
külső leírás:
A kápolna a szomori temetőben egy dombon helyezkedik el. Szabadonálló téglalap alaprajzú épület, alatta kripta (ma halott-hűtő helyiség) található. A bejárat egyenes záródású, keretezett, mellette két oldalról faltükörben lefutó függőleges tallérsor-motívum. A homlokzat két sarkán 1-1 széles lizénasáv, alatta a lábazati részen vízszintes kvádersávozás. A tagolt párkányzat fölött lizénákkal keretezett áttört harangtorony emelkedik, a két oldalon háromszögű oromfalak kapcsolják a homlokzathoz. Az oromfalak sarkain és a torony lapos, sátortetős lefedésének csúcsán vasból készült aranyozott keresztek állnak. A torony lizénái közt a homlokzatot aediculás keretdísz és sugaras Istenszem-dombormű díszíti. Az oldalfalak saroklizénás-tükrös elemekkel tagolt felületén két oldalon 1-1 egyenes záródású, keretezett köténydíszes ablak van. A hátsó fal dísztelen, terméskő burkolat keretezi a kripta bejáratát, ill. Egész lenti homlokzatát. Az épületdíszítő elemek és a körülfutó lábazat fehérre, a falfelületek sárgára festettek, cseréppel fedett nyeregtető zárja le.

Néhány vakolat hiba látható

Kápolna (4.533 km)