Fogadó

rövid leírás:
Háromemeletes, klasszicista ház, két utcára néző homlokzattal, (egykori "Hét választófejedelemhez" címzett fogadó) Hild József, 1840. Udvara beépítve, Pesti Színház.
:
Háromemeletes klasszicista színház és lakóépület, egykor fogadó, a Váci utca és az Aranykéz utca között.
A háromemeletes épület Váci utcai 15 ablaktengelyes homlokzatát, az első és a második emeleten egyszerű, a harmadik emeleten két részes könyöklőpárkány tagolja és két részes, fekvő konzolsoros, kazettás rozettadíszes főpárkány zárja le. A földszinten különféle üvegezett modern üzletportálok helyezkednek el. A homlokzat bal (déli) sarkán kialakított Philantia virágüzlet üvegezett portálfelülete neobarokkos gyümölcskosaras domborművekkel díszített kő burkolati felületbe illeszkedik. Az emeleteken állótéglány alakú falnyílásokat képeztek ki, tagozatos keretezéssel. Az első emeleti ablakok felett csigás állókonzolokra helyezett egyenes szemöldökpárkányok kaptak helyet. A szélső és a középső ablaktengelyekben a szemöldökpárkányok kiemelt, két részes formában láthatók. A harmadik emeleti ablaksort egyszerű szemöldökpárkányok hangsúlyozzák. Az ugyancsak háromemeletes, tizenöt ablaktengelyes Aranykéz utcai homlokzat egyszerűbb formában megismétli a Váci utcai homlokzat kialakítását, azzal a különbséggel, hogy itt láthatók a földszint, vállpárkányról indított tagozatos félkörívvel záródó nyíláskeretezései.

Változatlan az állapota, a homlokzati hibákat továbbra se javították ki.

Formágyi-ház (0.017 km)