Eszterházy-kúria

Tata Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős épület, hozzá kerítésszakaszokkal, U alakban csatlakozó, egykorú földszintes melléképületekkel, illetve azok romjaival. Udvari homlokzatán kettős címer töredékei. A telken további egykorú melléképületek. Földszintje csehsüveg boltozatú, az emeleti terek síkmennyezetesek. Építtette az Esterházy család a 18. század közepén (építész: Fellner Jakab). 1763-ban a földrengés után kijavították. Jelenleg romos állapotban.
külső leírás:
Szabadonálló, téglány alaprajzú, cseréppel fedett kontyolt nyeregtetejű, egyemeletes kastélyépület, "U" alakban csatlakozó melléképületekkel.
Mind a földszinten, mind az emeleten héttengelyes főhomlokzatának nyílásai a földszinten részben teljesen átalakítottak, részben elfalazásra kerültek. Az 5. tengelyben lévő főbejárat egyszerű ráccsal zárható. A negyedik tengely felett rossz állagú kettős címer van. Az emeletei ablakok füles szalagkeretben helyezkednek el. Az ugyancsak héttengelyes hátsó homlokzat, valamint a 3-3 tengelyes oldalhomlokzatok emeleti ablakai részben őrzik az eredeti műformákat.
A csatlakozó melléképületek állapota igen rossz, műrészletet nem tartalmaznak.
:
Szabadonálló, téglány alaprajzú, cseréppel fetett kontyolt nyeregtetejű, egyemeletes kastélyépület, "U" alakban csatlakozó melléképületekkel.
Mind a földszinten, mind az emeleten héttengelyes főhomlokzatának nyílásai a földszinten részben teljesen átalakítottak, részben elfalazásra kerültek. Az 5. tengelyben lévő főbejárat egyszerű ráccsal zárható. A negyedik tengely felett rossz állagú kettős címer van. Az emeleti ablakok füles szalagkeretben helyezkednek el. Az ugyancsak héttengelyes hátsú homlokzat, valamint a 3-3 tengelyes oldalhomlokzatok emeleti ablakai részben őrzik az eredeti műformákat.

2009.03.28 11:53 klo állapot: 4 - koordináta: N 47° 41,449' E 18° 14,362' - pont: 10

Ugyan a kerítésen a területre belépést tiltó tábla szerepel, azonban érdeklődésemre - szerencsémre - körül is vezettek az épületben. Jelenleg éppen igényesnek tűnő felújítás alatt van a kúria: étterem és szálloda lesz belőle. Látszik, hogy szereti a tulajdonosa és a helybeliek. A gps-koo-k nem az épületre (a kúriától nem messze egy magtár is áll) mutatnak, hanem a magánterület bejáratára: ettől kb. 150 méterre található a védett épület.