Temetőkereszt

Plasztika
kereszt
Plasztika
kereszt
Tata Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Alul kihasasodó, felül ívelt párkánnyal lezárt talapzaton álló kereszt. A kereszt vízszintes szárai háromkaréjos lezárásúak, függőleges szára ívelt párkányban végződik. A kereszt előlapján korpusz, hátoldalán Krisztus szenvedésének jelképei: lándzsák, töviskoszorú, spongya. Állították 1765-ben.
külső leírás:
Lantformájú, homokkőből készült talapzaton álló, szintén homokkőből készült temetőkereszt. Függőleges szárának felső része törtívű párkánnyal lezárt, vízszintes szárának végei háromkaréjos lezárásúak. A kereszt előlapján a megfeszített Jézus domborműve látható. A hátoldalon keresztbe állított lándzsák láthatók, az egyik hegyén szivacs figyelhetők meg. A lándzsák hegye között töviskoszorú van.

2009.03.28 11:40 klo állapot: 2 - koordináta: N 47° 41,870' E 18° 15,710' - pont: 10

A szépen rendben tartott temetőből kirí az elhanyagolt, pusztuló kereszt. Erősen kopott a kőanyaga, nem csak konzerválás, de szerkezeti megerősítés, kiegészítések is szükségesek.

Vízimalom (0.233 km)
Római út (3.843 km)