Római katolikus plébániaház

plébánia
r.k. plébánia
plébánia
r.k. plébánia
Tata Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, L alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős épület. K-i oldalához kerítésfal csatlakozik, benne kőkeretes gyalogkapu, két nyolcszögletű pillér között kocsibehajtó. Az utcai szárny udvari homlokzatán befalazott tornác. Az utcai szárny egytraktusos, oldalfolyosós elrendezésű, belső terei síkmennyezetesek, stukkódísz maradványokkal. Folyosóján a templomból (trsz.: 2610) idekerült, kőből faragott Esterházy-címer. Az udvarban gazdasági épületek. Épült 1749-ben (építész: Fellner Jakab?).
külső leírás:
Zárt utcavonalas beépítésű, "L" alaprajzú épület. Tetőzete cseréppel fedett, kontyolt nyeregtető. Öttengelyes utcai homlokzata sárgára festett. A homlokzat alján lábazat, felül holkerpárkány fut végig. A tengelyek ablakok, a 2., átalakított kivételével zsaluzott, eklektikus szerkezetek. A kertbe az épület jobb oldalán, a zárt kerítésfalban nyíló, süttői vörösmészkőből készült, egyeneszáródású ajtón át lehet bejutni. Ettől jobbra két, nyolcszögletű, vaskos oszlop között nyílik a kocsibehajtó. Az udvari rövidebb homlokzat egytengelyes, a lábazatban pinceablak, középen állótéglány alakú, vakablak, az oromzatban fekvőovál padlásvilágító látható.
Az utcai szárny udvari homlokzata előtt egykor tornác húzódott, ezt mára beépítették. A homlokzat bal oldalán kétszárnyú faajtó vezet a pincébe. Tőle jobbra, az utólagos kialakítású teraszról egy modern ajtó, valamint két szintén késői ablak nyílik. A telek bal oldalán hátrafutó udvari szárny udvari homlokzata előtt nyitott, három téglapillér által alátámasztott, téglamellvédes tornác húzódik.
A szárny egykor gazdasági épületben folytatódott, ennek azonban mára csupán romos állapotú felmenő falai állnak.

Közepes állapot, részben átalakítva. Egyszer talán felújítják.