Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

titulus:
Szent György
azonosító:
6294
törzsszám:
2538
szélesség (lat):
N 47° 30,720'
hosszúság (lon):
E 18° 0,294'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
eredeti altípus:
r.k. plébániatemplom
jelenlegi kategória:
Szakrális építmény
jelenlegi főtípus:
templom
jelenlegi típus:
r.k. templom
jelenlegi altípus:
r.k. plébániatemplom
megye:
Komárom-Esztergom
helység:
helyrajzi szám:
208/1
település KSH kódja:
23852
földhivatal:
Komárom Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Szabadon álló, keletelt, egyhajós, egyenes szentélyzáródású, Ny-i homlokzati tornyos, a szentély felett kontyolt nyeregtetős templom, a szentélyzáródáshoz K felé kapcsolódó, négyzet alaprajzú sekrestyével. Csehsüveg boltozatú hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán karzat. Falképek: 1777 (Matthias Kleedorfer), restaurálva: 1909 (Krausz). Berendezés: 18. század második fele, 19. század második fele. Orgona: 1880-as évek. Középkori templom helyén épült 1764-1766 között (építész: Fellner Jakab), tornyát 1777-1778-ban emelték, kapuja 1782-ben készült el. 1846-ban és 1981-ben felújították. A templomkertben: Petrusz Kulinger sírköve, 1778 (trsz.: 2540); kőkereszt: 19. század eleje, hiányos.
külső leírás:
A település főutcáján, szabadon álló épület a homlokzat síkjában emelkedő középtoronnyal, a hajóval azonos magasságú, de annál valamivel keskenyebb, egyenes záródású szentéllyel, a szentélyzáródáshoz kapcsolódó, négyzet alaprajzú sekrestyével. A templom és a sekrestye kontytetőjét cserép, a torony hagymasisakját fémlemez borítja. A templomkertben romos kőfeszület, annak közelében sírkő található, utóbbi külön műemléki törzsszámon (2540).
Az épületen lábazat és tagolt párkány - a sekrestyén kicsit egyszerűbb - fut körbe. Az összes falfelületet szakaszonként nagyméretű bemélyedő faltükrök tagolják, a hajó, a szentély és a sekrestye falain a tükrök szélén egy-egy lizéna is van.
A háromrészes főhomlokzat középtengelyében kosáríves kapu, talpköves tagolt szalagkerettel. Fölötte karzatablak, szegmentíves záródással, füles kerettel, könyöklője alatt mellvédmezővel. A főpárkány fölött két toronyszint emelkedik, az alsóhoz tükrös orommezők csatlakoznak. Az első toronyszint ablaka négyzetes, alul-felül füles tagolatlan szalagkerettel, a keretre ülő szemöldökpárkánnyal. Az alsó szintet a felsőtől egyrészes párkány választja el, a felsőt háromrészes órapárkány koronázza, aminek viszont képszéke üres. A felső szint ablakai mint a karzatablak, zárókővel.
A templom D-i oldalát három, a szentély É-i oldalát egy ablak tagolja, megegyeznek a karzatablakkal, mellvédmező nélkül.
A sekrestye K-i oldalán egyenes záródású, füles szalagkeretes ablak beeresztett ráccsal, D-i oldalán egyenes záródású ajtó szalagkerettel.
A kereszt talapzata erősen romos, a feszületből csak a függőleges szár áll.

Állapotjelentések

2010.11.02 12:59 Patikus állapot: 4 - pont: 9

Jó állapotú templom, minimális hibákkal.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.428 km)
Tájház (0.430 km)
Sörház (0.717 km)
Lakóépület (1.669 km)