Megújulásunk támogatója:  

Sörház

azonosító:
6293
törzsszám:
2541
szélesség (lat):
N 47° 30,360'
hosszúság (lon):
E 18° 0,083'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Ipari műemlék
eredeti főtípus:
feldolgozó ipar
eredeti típus:
élelmiszeripari üzem
eredeti altípus:
szeszesital gyár
jelenlegi kategória:
Agrár műemlék
jelenlegi főtípus:
mezőgazdasági feldolgozás
jelenlegi típus:
borászat
jelenlegi altípus:
pince
megye:
Komárom-Esztergom
helység:
helyrajzi szám:
763
település KSH kódja:
23852
földhivatal:
Komárom Körzeti Földhivatal
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Körbekerített telek hátsó felén álló épületegyüttes, amelynek magját az U alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épületszárny alkotja. Udvari homlokzatán befalazott kosáríves árkádok, a középtengelyben oromzatos kapuépítmény pincelejárattal. É-i szárnyához nyeregtetős toldalékok csatlakoznak, amelyek végében, azokra merőleges újabb épületszárny csatlakozik. Az épületegyüttest a 20. században átalakították. Az épületrészek alápincézettek, különböző korú és típusú boltozatokkal fedettek. Építtette az Esterházy-uradalom a 18. század második felében, az újabb épületszárnyak 1910-körül készültek.
külső leírás:
Serfőzde és borászati épületek

A település központjától távolabb, nagyméretű körbekerített telken fekvő épületegyüttes. Legrégibb eleme a 18. sz. második felében épült, U alaprajzú, földszintes, nyeregtetős, cseréphéjazatú K-i épület. Kb. 100 évvel lehet későbbi a Ny-i épület: téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős, palahéjazattal. A K-i és a Ny-i épületets egy különböző korú, igénytelen épületrészekből (vendégház, nyitott és zárt szín) álló szárny, az É-i köti össze.
Az épületegyüttes - természetszerűleg - végig pincézett, a pincék azonban nem mindig vannak a föld színe alatt: a K-i épületben a süllyesztett földszintet foglalják el.

Serfőzde

Az épületegyüttes legrégebbi eleme, melynek a műemlékké nyilvánítást köszönheti.
U alaprajzú, földszintes ház nyeregtetővel, cserép héjazattal. Lábazat fut rajta körbe, ezen túl homlokzatait - a Ki szárny udvari homlokzata kivételével - csak a nyílások tagolják. A nyílások téglalap alakúak, egyenes záródásúak, kereteletlenek.
Külső homlokzatai közül a D-i héttengelyes, egymástól azonos távolságban elhelyezkedő ablakokkal, az É-i elé modern (a helyszínrajzon nem jelölt) toldalék épült.
A K-i szárny Ny-i (udvari) homlokzatán befalazott kosáríves árkádok, bennük a lábazatra ültetett, fekvő téglalap alakú ablakok, valamint további, ötletszerűen elhelyezett, váltakozó méretű ablakok vannak. A középtengelyben oromzatos kapuépítmény (víztorony, topográfia kézirat, Szabó Erzsébet), széles, zsalus szárnyú pincekapuval, fölötte normál méretű, zsalus szárnyú ajtóval. A kapuépítmény mellett a tetőn szintén oromzatos szénaledobó, lathatólag ezt használják ma padlásfeljáratnak.
A D-i szárny udvari (É-i) homlokzatán széles rámpa vezet a mélyített "főbejárat" széles nyílásához. A homlokzaton még ötletszerűen elhelyezett ablakok.
A D-i szárny orommezőjében padlásajtó, két kis ablak.
Az ÉK-i sarokba két hatalmas bortárolót helyeztek el.

Présház

Téglalap alaprajzú, földszintes épület nyeregtetővel, pala héjazattal. K-i homlokzatához pincelejáró van építve.
Az épületen lábazat fut körbe.
Végfalai téglaarchitektúrásak: a falak szélein lizénák emelkednek, amelyek az oromzatot keretező lépcsőzött falsávokban folytatódnak. Az oromzat széleit, csúcsát vízszintes elem hangsúlyozza. Az orommezőben körablak, szalagkerettel, négy zárókővel, alatta a középtengelyben szegmentíves záródású kapunyílás, szalagszemöldökkel.
A kapuval megegyező kialakítású a K-i oldalhomlokzat ablaka.
A pincelejárat lapos háromszög-oromzatos, homlokzatait párkány zárja le.

Északi szárny

A sörház épületegyüttes több részből álló, földszintes, nyeregtetős, cseréphéjazatos összekötő szárnya: fedett és nyitott színt vendégháznak használt lakóépület követ, melynek É-i homlokzatához téglalap alakú, félnyeregtetős, cseréphéjazatos toldalék kapcsolódik.
A fedett szín a nyitottól csak annyiban különbözik, hogy a tartópillérek közei be vannak falazva.
Az vendégház-rész udvari (D-i) homlokzata héttengelyes, az első és az ötödik tengelyben ajtóval; az összes nyílás téglalap alakú, egyenes záródású, kereteletlen, az ablakok kifelé nyílnak, beeresztett ráccsal. Az első ajtó előtt két négyzetes téglapillér előtetőt tart.

Állapotjelentések

2010.11.02 13:18 Patikus állapot: 3 - pont: 9

Egyre romló állapotúak a sörház épületei. Teljesen elhanyagoltak, gondozatlanok.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Tájház (0.402 km)
Lakóház (0.405 km)
Lakóépület (1.721 km)