Megújulásunk támogatója:  

Magyar Királyi Lovarda épületegyüttese

azonosító:
6290
törzsszám:
9106
szélesség (lat):
N 47° 29,975'
hosszúság (lon):
E 18° 1,734'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Agrár műemlék
eredeti főtípus:
állattenyésztés, állattartás
eredeti típus:
istálló
eredeti altípus:
lóistálló
jelenlegi kategória:
Lakóépület
jelenlegi főtípus:
lakóház
megye:
Komárom-Esztergom
helység:
helyrajzi szám:
1071, 1598, 1599/1
település KSH kódja:
17330
földhivatal:
Komárom Körzeti Földhivatal
állapot:
Vegyes
rövid leírás:
A Batthyány-kastéllyal szemben fekvő területen álló épületegyüttes. Középen, szabadon álló, téglalap alaprajzú, oromfalas, nyeregtetős, fedett lovardaépület. Romantikus vakolat-architektúrával, az oromfal csúcsán Kossuth-címer. A lovarda két oldalán, U alaprajzú, földszintes istálló- és gazdasági épületek. Jelentősen átalakítva. Az 1848-1849-es szabadságharc után Batthyány Kázmértól a birtokot elkobozták és I. Ferenc József rendeletére, 1853-ban, Királyi Katonai Méntelepet állítottak fel itt.
külső leírás:
A település központjától D-re, a Batthyány-kastéllyal szemben fekvő területen álló U alakú épületek, melyek téglalap alaprajzú lovardát fognak közre. Nyereg, illetve kontytetősek, cserép- és palafedéssel.
A két istálló között szabadon álló, téglalap alaprajzú, nyeregtetős épület, cserépfedéssel.

Lovarda:
Főhomlokzatát négy pilaszter osztja három részre; alul lábazat, felül az oromzat vonalát követő, a pilaszterek fölött golyvázódó három részes párkány zárja. A párkány képszékében - részenként - bemélyedő tükrök kaptak helyet. A két szélső pilaszter tetején egy-egy akrotérion, a két középső közötti szegmentív záradéka fölötti lépcsőzetes oromzat tetején Kossuth-címer. A középső tengelyben kisméretű, szegmentíves záródású, kőkeretes ajtó, vállmagasságból indított, a szegmentív vonalát követő szemöldökpárkánnyal; fölötte kétszer két konzolos, vasrácsos erkély, kettős erkélyajtóval: rézsűsen mélyednek a falfelületbe, szegmentíves záródásúak, fölöttük vállmagasságból indított, a kettős ívet követő szemöldök. A szemöldökpárkány fölött óra. A két szélső tengelyben egy-egy nagyobb kapu, hasonló szemöldökpárkányokkal: az É-i szegmentíves záródású, a D-i cserélt, egyenes záródású. Fölöttük az erkély magasságában fekvő nyolcszög alakú bemélyedő mezők.
A hátsó homlokzat - amennyire az állványok alatt látható - hasonló kialakítású.

Északi épület:
Szabadon álló, U alaprajzú, földszintes épület kontytetővel, cserépfedéssel. É-i szárnyához merőlegesen nyereg-, illetve lapostetős, cseréppel és hullámpalával fedett toldalékok épültek, így az eredeti alaprajz majdnem zártudvarossá egészült ki; e toldalékok azonban mind méretben, mind minőségben messze alulmúlják az épületet. Ugyanez áll a K-i szárny udvari homlokzata elé épített hullámpalás toldalékra is. Az épületen lábazat és egyrészes párkány fut körbe, a falakat lizénák tagolják. A külső homlokzatok tagolása elég jól megmaradt: Az egyenes záródású ablakok tagolt kerettel körbefogott, szegmentíves záródású, alul könyöklőpárkánnyal lezárt tükrökben helyezkednek el, a lizénák által kialakított falmezőket a párkány alatt ívsor díszíti. A K-i szárny K-i homlokzatának középtengelyében kapu, kialakítása mint az ablakoké. A szárnyak udvari homlokzatait szintén lizénák tagolják, nyílásrendszerük át van építve. Közepén, rizalitban nyíltak az eredeti bejáratok, legalábbis erre utalnak a ma befalazott, lizénás hármas szegmentívek.

Déli épület:
Szabadon álló, U alaprajzú, földszintes épület, udvari homlokzatai előtt kiugró épületrészekkel. Kontytetőjét pala fedi.
A homlokzatok tégláig le vannak csupaszítva, de a körbefutó lábazat, párkány és a faltagoló lizénák felismerhetőek. Nyilván a homlokzattagolás többi eleme is megegyezett az É-i épületéivel. A K-i szárny K-i homlokzatán és elvétve még egy-két helyen megvannak az eredeti alakú nyílászárók, a többi ki van cserélve, javarészt háromosztatú ablakokra. A szárnyak udvari homlokzatai is megegyeznek az É-i épületéivel, sőt, bizonyos szempontból épebbek is, mint amazok: lizénák, középütt háromszög-oromzatos rizalitban hármas szegmentívek a (befalazott) bejáratokkal, az oromzatban padlásajtóval.


állapot leírása:
Funkciói: Irodaház, lakóház, gazdasági épület.
A lovarda felújítás alatt, az É-i és D-i épület homlokzatai teljesen eltérő képet mutatnak. Az épületek belsejében nem voltam - Borossay K. - 2002. revízió.

Állapotjelentések

2017.06.06 15:05 ngabi állapot: 5 - pont: 17

Kifogástalan állapotban van az épület és a környezete

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.