Római katolikus kápolna

kápolna
r.k. kápolna
kápolna
r.k. kápolna
Komárom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település középpontjában, két utca kereszteződésében, szabadon álló, egyhajós, poligonális szentélyzáródású templom, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel, D-i homlokzatán oromfallal. A szentély Ny-i oldalához négyzet alaprajzú sekrestye csatlakozik. Fiókos dongaboltozatú hajó, dongaboltozatú szentély, a hajó bejárati oldalán fakarzat. Berendezés: tabernákulum és padok, 18. század közepe. Jerebicsi Stehenics János győri kanonok családja részére építtette kriptakápolnául 1746-ban. A főoltárképet Stehenics Zsófia készíttette 1860-ban. A második világháborúban megsérült, 1950 körül állították helyre, ekkor épült a sekrestye és a fakarzat is. Kápolnakertben: második világháborús emlékmű és fa harangláb.
külső leírás:
A település középpontjában, a főutca kiteresedésében szabadon álló kisméretű, oromfalas kápolna, a hajónál valamivel keskenyebb, de vele azonos magasságú, trapéz alaprajzú szentéllyel. ÉNy-i oldalához négyzetes sekrestye kapcsolódik. A hajó nyereg-, a szentély sátor- és a sekrestye félnyeregtetőjét cserép fedi. Kertjében II. világháborús emlékmű és fa harangláb áll.
Az épületen lábazat fut körbe. Főhomlokzatát egyrészes párkány tagolja. A középtengelyben nyílik az egyenes záródású, tagolt kő szalagkeretes, szemöldökgyámos kapu, fölötte fekvő ovális alakú ablaknyílás. A DK-i hajófalon két kereteletlen, téglalap alakú ablak, beeresztett ráccsal, a sekrestyén egy, külső ráccsal.
A DK-i hajófalon I. világháborús emléktábla.

Kissé elhanyagolt a kis kápolna, de viszonylag jó állapotú.