Római katolikus plébániaház

plébánia
r.k. plébánia
plébánia
r.k. plébánia
Tatabánya Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Utcavonaltól beljebb, szabadon álló, L alaprajzú, földszintes épület, utcai szárnya kontyolt nyeregtetős, udvari szárnya nyeregtetős. Udvari szárnyán kosáríves, mellvédes tornác. Kőpilléres gyalog- és kocsikapuk, két pilléren feliratos tábla. Egytraktusos oldalfolyosós elrendezésű, belső terei síkmennyezetesek, jellemzően 19. századi nyílászárók. Épült 1765-ben. 1794-ben gróf Batthyány József esztergomi érsek bővíttette, ekkor épült utcai kőkerítése is. 1879-ben Simor János esztergomi érsek, 1903-ban Vaszary Kolos érsek megújíttatta. 1972-ben felújították.
külső leírás:
Utcavonalban álló, attól hátralépő, saroktelken á11ó L alakú épület későbbi toldalékokkal. Főhomlokzatán négy álló téglány alakú ablak, tört vonalú, erős párkány. Nyeregtető, bal oldalon sátorszerűen kiemelkedő résszel. Tető utcai oldalán két bádog szellőző, fúrt lyukakból álló kereszt formájú díszítéssel. Udvari homlokzat utcai részen két álló téglány alakú ablak, jobbra feliratos tardosi vörösmészkő-tábla. Hátrafutó szárnyon négy kosáríves vagy szegmensíves, mellvédes tornácnyílás, első ívben mellvédbe vágódó félajtó (pitvarajtó) helye. Tornác kert felőli végén aszimmetrikus kétszárnyú ajtó, utca felőli végén ajtó. Tornácon kert felől padlás-, majd pinceajtó, ezután négy álló téglány alakú ablak, bejárati ajtó. Tornác kert felőli harmada két lépcsőfokkal melyebben fekszik, agyagkocka burkolat. Hátsó homlokzaton jobbra a tornácról a kertbe vezető aszimmetrikus kétszárnyú ajtó, ettől balra egymás fölött egy-egy kisméretű, gerendakeretes deszkaajtó (tyúkól), ezektől balra két kisméretű, rácsos szellőző. Oromfalon két álló téglány formájú, kisméretű szellőző. Mellékutca felé eső hátsó homlokzatán álló téglány formájú ablak, majd két félnyeregtetős toldalék. Első az utcai szárnyhoz, másik a hátrafutó szárny hátsó homlokzatához csatlakozik. Pince lépcső alján szemben dongaboltozatos, kőből rakott pincerész, hátfalában fülke; lépcső alján közvetlenül jobbra nagyméretű, dongaboltozatos pince, egyszerű kétszárnyú deszkaajtóval. Hátsó falán fent szegmensíves fülke, bal oldalán két vakfülke, jobbra két tornácra nyíló szellőző. Utcán balra falazott kőkerítés három falazott kapupillérrel. Második tetején vörös mészkőből faragott gúla, harmadik tetején vörös mészkő kereszt. Második és harmadik pilléren feliratos vörös mészkő táblák.

Állapota nem változott . A falakon repedések láthatok. A lábazaton is felázás megmaradt.