Metternich-uradalom majorságának épületei

Agrár műemlék
raktározási létesítmény
Agrár műemlék
Tatabánya Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A területen több, szabadon álló épületegyüttes. A bevezető út egyik oldalán, fésűs beépítésben álló, téglalap alaprajzú cselédházak (hrsz.: 1125-1139), a másikon erdészház (hrsz.: 1108), továbbá egyéb gazdasági épületek, az r. k. kápolna (hrsz.: 1155) és vadászház (hrsz.: 0178/1-2). R. k. kápolna: a Sándor-Metternich család sírkápolnája, egyhajós, egyenes szentélyzáródású, nyeregtetős, huszártornyos épület, bejárata előtt négy pillérre támaszkodó félnyeregtető. Síkmennyezetes belső tér. Díszítőfestés: historizáló. Berendezés: barokk és historizáló; főoltár: feltehetően Velencében készült munka, 19. század eleje; padok: barokk, 18. század közepe, a pesti Invalidusok kápolnájából először a szomori r. k. templomba (trsz.: 2632), majd egy része ide került. Az oltár előtt sírfedlap, a falon emléktáblák. Épült 1879-ben (építész: Prokopp János). Vadászház: domboldalon álló, szintváltós, négy saroktornyos, manzárdtetővel fedett épület, K-i oldalán, a saroktornyok között húzódó erkéllyel. Épült 1850-ben (építész: Hild József). Részben átalakítva.
A területen több épületből álló együttes áll, egykori Metternich-uradalom épületei:

Vadászház:
A 0178/1-2 hrsz-on található. Kis térség közepén álló egyenlő szárú, kereszt alakú két szintes épület. A szárak egy nyolcszögletes középső épülettömbhöz csatlakoznak, minden kiugró épületszárnyon egyenes záródású ablakok, az egyik oldalon vasoszlopokkal alátámasztott korláttal ellátott kis teraszépítémény. A bejárat hátul nyílik, itt a terepszint emeltett. Manzárdtető zárja le.

Egykori cselédházak, régi erdészház:
Az út egyik oldalán végig az egykori cselédházak, a másik oldalon a régi erdészház (hrsz. 1108) ennek L-alakú épületét eladták és átalakították, a jelenlegi bejárata az Erdőgazdaságnak a 1153-54 hrsz-on lévő terülen álló portaépületek, szintén átalakítva és modernizálva.

Római katolikus kápolna:

Az út szemközti oldalán kis emelkedőről közelíthető meg. Téglalap alaprajzú, szabadonálló neogótikus stílusú építmény, csúcsíves bejáratához lépcsők vezetnek, előtte négy pillér kis előtetőt tart, felette a háromszögű oromzaton keretezett csúcsíves ablak nyílik. Fazsindelyes nyeregtető fedi oldalain három-három szintén keretezett csúcsíves ablak, a sarkokon és a tető vonalában armírozás díszíti a felületet.
Nyolcszögletes, törtvonalú sisakkal lezárt huszártorony emelkedik a tető fölé, az épület egyenes hátfalához nyeregtetős sekrestyeépítmény kapcsolódik, álló téglalap alakú ablakkal, felette csúcsíves ablak a hátfal elé lépő kis háromszögű oromzatos rizaliton.
Erdő- és vadgazdaság

2011.02.19 10:43 Bamby állapot: 3 - pont: 8

Vegyes a kép az elpusztult, vagy rossz állapotú cselédházaktól a felújított vadászházig, ezért átlagoltam.

Cselédházak (0.008 km)
Erdészház (0.102 km)