Tatabánya Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, keletelt, egyhajós, poligonális szentélyzáródású templom, Ny-i homlokzata előtt toronnyal, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel, támpilléres szentélyzáródással, a szentély É-i oldalán sekrestyével. A Ny-i homlokzaton egy-egy szoborfülke, kőkeretes, volutás kapu. A szentélyen támpillérek, csúcsíves ablakok. Síkmennyezetes hajó, fiókos dongaboltozatú szentély, a hajó Ny-i oldalán karzat, a karzatalj csehsüveg boltozatú. Berendezés: 18. század vége és 20. század eleje. Építtette gróf Esterházy József 1751-ben, a 15. századi, gótikus templom felhasználásával, amely ma a templom szentélye. 2000-ben felújítva.
A település főútvonala mellett elhelyezkedő téglalap alaprajzú templomépület.
Homlokzata elé lépő tornyának sarkait lizénák díszítik, a bejárathoz háromlépcsős talapzat vezet, kőkeretes csigavonalas volutákkal lezárt kapuzata felett zárköves kosáríves keretezett kórusablak, a torony két oldalán hasonló vakablakok ill. a homlokzat két oldalán félköríves üres szoborfülkék a sarkoknál kettős lizénák vannak.
A párkányzat felett kerek toronyablak, a torony oldalain hasonló vakablakok, a legfelső szinten négy köténydízses keretezett kosáríves harangablak van.
Óraíves párkányzata felett törtvonalú toronysisak áll. A torony íves, a sarkokon beforduló meanderszalagdísszel ellátott oromfalakkal kapcsolódik a homlokzathoz, a hajótest oldalain két-két szegmensíves keretezett zárkőmotívumos ablak, a hátralépő szentély a nyolcszög három oldalával záródik, sarkain támpillérek, a hátsó falon kis, felfalazott kőkeretes csúcsíves ablakkal, jobb oldalán két csúcsíves ablak.
A szentély bal oldalához kapcsolódik a sekrestye, hátfalán bújtatott rácsos keretezett egyenes záródású ablak. Körülfutú lábazat, fent palafedésű nyeregtető zárja.

Állapota jónak mondható, bár jelentős vakolathullások láthatóak rajta.