Református parókia

parókia
ref. parókia
parókia
ref. parókia
Tatabánya Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A ref. templom mellett (trsz.: 10707), utcavonaltól kissé beljebb, szabadon álló, földszintes, téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetős épület. Utcai homlokzatán klasszicista vakolat architektúra, udvari homlokzatának középrésze négyoszlopos tornáccal tagolt. Síkmennyezetes belső terek, jelentősen átalakítva. Épült 1856-ban. 1914-ben belsejét átépítették.
külső leírás:
A templom melletti telken áll, hátsó homlokzatával az utcafonalban, bejárati homlokzata előtt kis parkosított kertrész terül el. Téglalap alaprajzú épület, bejárati homlokzatán középen négy dór oszloppal alátámasztott tornác van, hátralépő hátfalán két bejárat és két ablak található.
A homlokzat két szélső falszakaszán egy-egy keretezett egyenes záródású, félköríves orommezővel koronázott ablak van, a falfelületetet vízszintes sávozás díszíti, a sarkokat lizénák fogják közre.
Oldalhomlokzatait középen lizénák osztják, két vakablak kzött, a hátsó utcavonalban álló homlokzat öt tengelyes: lizénák között az előzőkhöz hasonló ablakok láthatók, a középső faltükörfelület szintén vízszintes sávozással hangsúlyozott.
Körülfutó lábazata szürkére, a falfelületek fehérre festettek, sátortetején cserépfedés van.

Nagyon szépen rendben tartott épület, a környezete is rendben tartott.