Kovácsi középkori település és templomrom maradványai

Rom
SZAKRÁLIS ÉPÍTMÉNY
Esztergom Körzeti Földhivatal
Romos
rövid leírás:
A vasútállomás ÉNy-i oldalán, részben a töltés alatt, Kovácsi középkori település, illetve részben a vasútállomás épülete és a vasúti töltés alatt, részben a felszín felett találhatók a román kori, kéttornyú, háromhajós templomának 13. századi maradványai. A templomnak csak a Ny-i toronypárját lehetett feltárni. A templomot Kovácsi település Szent János-templomával azonosították. A vasútállomástól K-re a település 13. századi Szent Mihály-templomának maradványai kerültek elő. Kovácsi 1543-ban, Esztergom elfoglalásakor pusztult el. Feltárva és részben visszatemetve.
külső leírás:
1200 körül épült, kéttornyú, háromhajós templom és a hozzá tartozó rendház maradványai, alapjai. A rom jelenleg vissza van temetve, a vasútállomás ÉNy-i sarkában fekszik, részben a töltés alatt.
Betemetve.

2016.11.13 14:59 klo állapot: 3 - egyéb

Most folyik a templomromnak a feltárása, bővebben magazin cikkében: http://www.muemlekem.hu/magazin/esztergom_kovacsi_templomrom_feltaras