Kőkereszt

Plasztika
kereszt
Plasztika
kereszt
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Hasáb alakú, volutákkal díszített, lábazattal, párkánnyal tagolt, feliratos talapzaton emelkedő vörös mészkő kőkereszt, korpusszal. Állíttatta Joseph Blang és Michael Jurkovic, 1802-ben, 1903-ban javították.
külső leírás:
A Bocskoroskúti út végének térré öblösödő füves részén, az egyik lakóház előtt áll a vörösmészkő anyagú fogadalmi kereszt. Mellette elhaladva a kisméretű, Keresztelő Szt. János tiszteletére szentelt kápolnához jutunk. A háromkaréjos, liliommá ívelődő szárvégű kereszten Krisztus naturális modellálású, kissé tömzsi arányú figurája függ. A haj és az ágyékkötő kidolgozása lágy, szemben a corpus nyersebb, provinciálisabb kivitelezésével. A kereszt széles, ívelt talpban végződik. A hasáb alakú talapzat felső és alsó sarkain a copf stílusra jellemző szögletes, meanderre emlékeztető díszítés látható. A talapzat elülső, szöveges részt tartalmazó oldala enyhén előreugrik. A szöveg szerint a kőkeresztet 1903-ban javították. Négyszögletes, 4 betonpilléren nyugvó vascső-korlát övezi a keresztet.

A kereszt és környezetének állapota kiváló, változatlan.