Ecce homo-szobor

Plasztika
szobor
Plasztika
szobor
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Szamár-hegyre vezető úton, kerítés mögött, kihasasodó talapzatra helyezett oszlopon ülő, megkötözött kezű Krisztus-szobor, fején töviskoronával. Állíttatta Ganóczi István Esztergom városi polgár, 1766-ban.
külső leírás:
A Bánomi út 2. szám alatti telek deszkakerítése mögött áll a kőből készült, barokk stílusú, fogadalmi jellegű Ecce Homo-szobor. Az utcáról csak az oszlop tetején lévő, ülő Krisztus-szobor látszik. Krisztus keresztbetett, megkötözött kezét a térdein nyugtatja. A figura nyakban összefogott köpenye öblös redőket vet, mely szétterül az egyszerű kőpadon, melyen ül. Jézus a fejét kissé oldalra hajtja, haja és szakálla igen szép modelállású.
Az Ecce Homo-szobor sima, fent és lent egyszerű gyűrűtaggal ellátott oszlopon helyezkedik el. Széles, párkányként szolgáló talplemeze alatt kvalitásos, barokk lábazat látható, mely hasábból induló, szélesen kiívelő formájú. Bevésett keretdísze lent többszörösen megtört, későbarokk motívumba fut össze. A valaha esetleg meglévő felirat lekopott.
A szoboremlék kőanyaga málik, rom állapotú. Feltétlenül meg kell oldani a teljes szobormű láthatóvá tételét is.

/A szobor helyes ikonográfiai meghatározása nem Ecce Homo, hanem Búsuló vagy Pihenő Krisztus./
Az oszloptalapzat félig a földbe süppedt. A szobor elé deszkakerítést építettek

2017.06.29 18:22 tebali állapot: 4 - koordináta: N 47° 48,223' E 18° 45,465' - pont: 10

A szobor állapota változatlan. Közvetlen környezete valamivel rendezettebb, a talapzat környékéről az aljnövényzetet kitisztították.

Kőkereszt (0.658 km)
Kőkereszt (1.213 km)