Kálvária

kálvária
kálvária
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Kálvária-kápolna (trsz.: 2333) főhomlokzata előtt álló Kálvária-szoborcsoport. Lépcsős alépítményen álló kereszt, korpusszal, lábánál Mária Magdolna-szobor. A kereszt előtt külön talapzaton Mária és Szent János evangélista. Kétoldalt hasáb alakú talapzaton a két lator szobra. A Kálváriához vezető út mentén stációépítmények szobrokkal, illetve domborművekkel. Készíttette Görgey Márton kanonok, a várostrom során rommá lőtt Szent Adalbert-székesegyház szentélye helyén 1781-ben. A bazilika építkezésének megindulásakor került mai helyére, 1822-ben. Az eredetileg csak három szoborból álló Kálváriát 1838-ban Jordánszky Elek kanonok további 4 domborművel (Andreas Schroth), valamint két lator szobrával egészíttette ki. 2000-2001-ben felújítva.
külső leírás:
A késő barokk Kálvária szoborcsoport hagyományos ikonográfiájának megfelelő, 6 alakos összeállításban jelenik meg. Krisztus kőkeresztje sima, egyenes szárvégű, tetején az INRI felirat olvasható szokásos módon hordozó dombormű tekercsel. Krisztus teste naturalisztikus formálású, ágyékkötője gazdagon redőzött. A kereszt lábánál térdelő Mária Magdolna jobbjával a keresztszárat fogja, bal kezét a mellére helyezi. Arcán fájdalom tükröződik, de nemes, visszafogott formában. A figura öltözéke festői, lendületes, gazdag redőzettel. Krisztus jobbján az összekulcsolt kezű, méltóságteljes tartású Mária áll, fájdalmát csupán a hátrafeszülő nyak és fej valamint a köpeny széles íve sugallja. Krisztus balján János evangélista szobra áll, akinek összekulcsolt keze Mária gesztusának ellentétes irányú megfelelője. Fejét előrehajtja, köpenyét mintha szél fújná előre. A fájdalom, az indulat e figurán látszik leginkább, művészi kvalitása is kiemelkedő. A jobb és bal lator figurái átlagos formálásúak.
A stációk közül kettő XVIII sz. végi, félkörös záródású (Júdás csókja, Keresztrefeszítés reliefek). Két stáció klasszicista, timpanonos záródású (olajfák hegye, keresztvitel relifek). Az egyik félköríves stációfülkében a Vir doloru ülő faszobra látható /Búsuló Krisztus?/ faszobra látható. Egy klasszicista építmény belsejében az oszlophoz kötözött Krisztus régi faszobra áll. Egy ciklopszfalú fülkében egy Ecce Homo-kőszobor található.

Az utolsó képen látható hiba kivételével jó állapotú az épület.

Káptalanház (0.097 km)