Római katolikus Kálvária-kápolna

Fájdalmas Szűz
r.k. kápolna
kápolna
r.k. kápolna
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Szent Tamás-hegy tetején, szabadon álló, téglalap alaprajzú, a szentély felett kontyolt nyeregtetős kápolna, timpanonos főhomlokzattal, az oromzat mögött toronnyal. Síkmennyezetes belső. Berendezés: 20. század vége. Építtette Benyovszky János címzetes püspök, a vértanú halált szenvedett Becket Tamás tiszteletére, 1823-ban.
külső leírás:
Az épület főhomlokzata falpillérekkel tagolt, középen fent mélyített keretmezővel. Felette háromszögű oromzat emelkedik. Egyszerű kőkapuzata vízszintes záródású. A főhomlokzat előtt Kálvária-szoborcsoport áll. A kápolna huszártornyát, erőteljes párkány osztja, felette állótéglány alakú, zsalus ablakok láthatók. A hosszú toronysisak jellegzetesen klasszicista, megtört vonalú.
A kápolna keleti fala egyenes záródású. Falát két lapos falpillér tagolja. A déli és az északi fal kialakítása teljesen azonos. Két-két igen széles és lapos falpillér övezi a falsíkok felső harmadában nyíló 1-1 nagyméretű, sugaras osztású lunettaablakot. A zárópárkány erőteljes, többszörös lépcsőzéssel. A tetőzetet cserép, a toronysisakot pala fedi. A Kálvária-kápolnához a főhomlokzattal szemben lévő kőmellvédes lépcső vezet.

Nagyon jól néz ki, be nem tudtunk menni. Nem vizes nem ázik be.

Kálvária (0.023 km)