Szeminárium - Régi Szeminárium

oktatási és gyermekintézmény
kulturális és szórakoztató épület
múzeum
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Várhegy É-i lejtőjén, szabadon álló, négy szárny által szabályos téglalap alaprajzú udvart bezáró, kétemeletes épületegyüttes, amelynek É-i szárnya háromemeletes. A dunai, É-i szárnya romantikus, a másik három klasszicista architektúrájú. Az É-i szárny középrizalitjában két szintet átfogó kápolna, felette kupola. A D-i homlokzat középrizalitjában az épület főbejárata, mellette, kétoldalt félköríves fülke szobrokkal. Egytraktusos, oldalfolyosós elrendezés, belső terei jórészt boltozottak, lépcsőházában és az egykori kápolnában díszítőfestés maradványaival. Belső az új funkciónak megfelelően átalakítva, 2004-2005. Második emeleten újabban kialakított Mindszenty-emlékhely. Építtette Rudnay Sándor érsek 1861-1865 között (építész: Hild József, kivitelező: Feigler Gusztáv építőmester).
külső leírás:
Szabadon álló, négyszögletes, a Szt. István tér felé 2, a Duna felé 4 emeletes homlokzattal néző épülettömb 5+3+3+3+5 tengelyes, a tér felé néző középrészen 4 ión féloszloppal, s a bejárat mellett fülkékben 1-1 kőszoborral. A földszinti rész felett bábos mellvéddísz fut, melyet a középrészen balluszteres erkélykorlátként láthatunk. Az 1. emelet ablakai aediculásak, az oldalsó szárnyakon 1-1 kiugró, oszlopos erkéllyel. A 2. emeleti ablakok egyenes záródásúak. Az attikaszerű zárópárkány felett fogrovatos pártafal fut. A középrizalit 2 emeletét a 4 oszlopos középrésztől jobbra és balra óriási ión pilaszterrend tagolja. A Dunára néző, romantikus homlokzatrészt sátortetős, neoromán ívsorokkal és hármas ablakokkal díszített középtorony koronázza. A homlokzat középrizalitja kettős lépcsőzéssel ugrik előre, melyet nagy ikerablakok és körablak, ívsoros főpárkány és kis tornyok díszítenek. A főpárkány félkörívekkel díszített pártázattal zárul. Az épülethez mindkét oldalon téglakerítés csatlakozik, mely előtte négyszöget zár be (szélén melléképületekkel).
állapot leírása:
Helyreállított részében Mindszenty-emlékhely, hátsó része üresen áll, jelenleg felújítás alatt van (2002.07.).

Nagyon szép épület, kitűnő állapot.