Kanonoki házsorok

Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Szent István tér két oldalán, párhuzamosan elhelyezkedő, szabadon álló, téglalap alaprajzú, kétemeletes, kontyolt nyeregtetős két házsor, amelyekben hat-hat különálló épületrészt alakítottak ki. Azonos kialakítású homlokzataikon kis kiülésű oldalrizalitok. Hat-hat, vízszintes záradékú kapu, kocsiáthajtós, boltozott kapualj és lépcsőház. Dongaboltozatos és síkmennyezetes belső terek, a belsőben építéskori tartozékok és kifestés. Épült 1828-ban (építész: Paul Kühnel, kivitelező: Packh János). Az É-i házsor belső terei, az új funkciónak megfelelően, átalakítva 2003-2004-ben, illetve tervezés alatt 2005.
külső leírás:
A Szt. István tér két oldalán, a Bazilika hossztengelyével párhuzamosan fekvő, egyenként 6-6 épületből álló klasszicista házsor, mely egykor kanonoki lakások céljára szolgált. A két házsor szerkezete és homlokzatkialakítása teljesen azonos. A kétemeletes épületek főhomlokzatának két szélső rizalitja enyhén előreugrik, földszinti, mélyített keretes szemöldökdíszű ablaksora felett széles, kettős osztópárkánnyal. A középrizalit 27 tengelyes, földszinti részét kváderdísz borítja, s ablakait félköríves lunettamező zárja. Az épületsor 1. emeleti szintjén a lunettás zárás az oldalrizalitok, a táblás szemöldökdísz pedig a középrizalit ablakai felett tűnik fel, szellemes váltakozást nyújtva. A szélső 9-9 tengelyes rizalitok 2. emeletét osztópárkány vezeti be. A középrész 2 emeletét viszont ión fejezetű óriás pilaszterrend fogja egybe. A főhomlokzat kapui eredeti, táblás díszűek. Az egykori relégyárat idézik a 4-5-6. számú házsor Basa utcai oldalán lévő, vaskerítéssel elzárt melléképületek és a sorompó. A 7-8-9. számú házsort téglakerítés szeli ketté, mely a szovjet hadsereg hajdani jelenlétére utal. Az itt lévő kanonoki lakásokat orvoslakásokká alakították, mivel a 10. számú ház kórház volt.
Lakóházak és üresen álló ipari épületek.

Az épület lakatlan, felújításra vár