A királyi vár épületei

vár
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A középkori Magyarország első székvárosa Esztergom. Itt, a várhegyen állt Géza fejedelem, majd I. István palotája, majd ezt követően III. Béla kezdte meg az új rezidencia építését. A várat 13. század közepétől több építési periódusban bővítették és átalakították. A török időben elpusztult, maradványait részben elbontották az új székesegyház építésekor. A vár III. Béla-kori épületeit 1934-1938 között történt régészeti feltárás után rekonstruálták (építész: Lux Kálmán). Jelenleg múzeum. A vár két részre tagolódik, D-i sarkában állt a királyi rezidencia. Legkorábbi épületei a III. Béla-kori lakótorony köré szerveződött kápolna, és palota. Ezt bővítették a 15-16. században új, reneszánsz fogadópalotával, lakószobákkal, konyhákkal, függőkerttel és fürdővel. A palotaegyütteshez keletről egy román kori előzményekre visszavezethető zártkert (Lipót-terasz) csatlakozik. A vár eredeti bejárati kapuszorosának három kaputornyát, egy ágyútornyát és a felvonóhídját rekonstruálták. A palotaegyüttestől É-ra futó falak közül a Ny-i és az É-i oldalon levők majdnem eredeti magasságban állnak, a várat északról lezáró rondellával és a Vízivárosba levezető ún. Macskalépcső-bástyával együtt. A K-i oldalon a falak nagy részét a 19. században lebontották, helyén a bazilikához széles rámpa vezet. Az udvar K-i lezárásaként, a középkori kortinafal helyére az 1990-es években épült modern kapu és várfal.

Az épületek továbbra is jó állapotúak