Kukländer-Mária-szobor

Plasztika
szobor
Plasztika
szobor
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lépcsős alépítményre helyezett, lábazattal, párkánnyal ellátott, alul ívesen kihasasodó feliratos pilléren álló Mária-szobor. Jobbjában országalmát tartó Jézus, baljában jogar, fején korona. A pilléren Kukländer-címer és feliratok. Állíttatta Kukländer Ferenc városparancsnok felesége, Thrückl Benigna. Talapzata középrésze 1770-ből való, melyet 1991-ben restauráltak.
külső leírás:
A Bazilikát övező parkban, az épülettől északkeleti irányban, arccal az épület felé fordulva áll a Szűz Máriát és gyermekét ábrázoló kegyszobor.
A szobormű 60 évvel később készült talapzatával együtt igen kvalitásos barokk alkotás.
Mária jobb karján az országalmát tartó, felé forduló kis Jézust tartja, baljával a jogart szorítja magához. Fejét zárt korona és kendő fedi, a kisded fürtös feje fedetlen. Ruhájának redőzete nyugodt modellálású. A lefele szélesedő, pillérszerű talapzat felső részének oldalait kvalitásos, dús rokokó indadíszítés borítja. Lejjebb, az erősen kihasasodó lábazati részen elöl a madaras Kuklander címer látható kartusban, a többi oldalon pedig levésett feliratokat tartalmazó kőlapok.
Minden oldalán ívelt, késő barokk talplemez zárja ezt a légiesen könnyed, tökéletes mesterségbeli tudással létrehozott együttest.

A talapzat katasztrófa, a szobor önmagában gyenge hármas talán, de nem kap annyit, mert nem törődnek vele. Miért nem lehet télire lefedni egy fóliával? A többi szobornál a környéken ugyanez a helyzet.