Ferences rendház (Szatmári Irgalmas Nővérek Magyarországi Tartományfőnöksége)

kolostor
kolostor
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, négy szárnyával belső udvart körülfogó, egyemeletes, D-i szárnyán kétemeletes, nyeregtetős rendház. A ferences templom Ny-i oldalához és a szentély hátfalához csatlakozik (trsz.: 2296). Jórészt boltozott belső terek, az újabb D-i szárnyon, síkmennyezetesek. Részben 19. századi nyílászárók és burkolatok. A kolostort Kukländer Ferenc városparancsnok és felesége anyagi támogatásával kezdték építeni. A Kis-Duna felé eső rész 1727-re elkészült, de az építkezés csak 1734-ben folytatódott, ennek során 1750-ig felépült a kolostor többi része is. A rend feloszlatása után 1788-ban, a Colloredo-Mansfeld ezred nevelőotthona került az épületbe. Rudnay Sándor érsek 1820 után megvásárolta a vallásalaptól és papnevelő intézetet rendeztetett be az épületben. Homlokzatát 1847-ben átalakították klasszicista stílusban (építész: Feigler Ferenc). Az új szeminárium elkészülte után, 1865-ben, a szatmári irgalmas nővérek kapták meg, s iskolájuk 1948-ig működött az épületben. A második világháborúban erősen megrongálódott. 1992-ben az irgalmas nővérek visszakapták az épületet.
külső leírás:
Utcasorban áll, egyik oldalával, a többivel együtt egy négyszögletes udvart zár körül, egyszersmind a volt ferences templom oldalához tapad. Déli és nyugati homlokzata 9 tengelyes, 1 emeletes. Középtengelyében bejárati kapu. Tagolatlan szalagpárkánya végigfut a felületen. A magas ablakok mindkét szinten félkörívvel záródnak, az emeletiek tagolatlan szalagkerettel, a földszintiek befelé rézsűs kerettel. Kéttagú főpárkány. A hátsó, kétemeletes, déli szárny újabb. Az udvari homlokzatok rendezettek, de szintén érdektelenek. Az összes homlokzaton látszik a különböző építési periódusok egységesítésének igyekezete, mely bizonyos sematizálással járhatott.

Változatlan állapot, erős lábazati vizesedésre utaló nyomok.