Vízivárosi ferences templom

Szent Kereszt
r.k. szerzetesrendi templom
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, egyhajós, egyenes szentélyzáródású, homlokzati tornyos, szentély felett kontyolt nyeregtetős templom, Ny-i oldalához és a szentély hátfalához a ferences rendház tömbje csatlakozik (trsz.: 2297). Utcai homlokzatának középtengelyében szegmentíves bejárati kapu, kétoldalt egy-egy félköríves szoborfülke. Csehsüveg boltozatú hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán falazott karzat. Berendezés: 19. század vége, 20. század. Épült 1726-1750 között (Lucas de Schram?). A rend 1786-os feloszlatása után berendezésének egy része a környékbeli templomokba került. 1847-ben homlokzatát átalakították (építész: Feigler Ferenc). 1865-től a szatmári irgalmas nővérek temploma volt, amelyet 1992-ben a rend visszakapott.
külső leírás:
Utcasorban épült, főhomlokzatával az utcára néz. Ezt a homlokzatot fejezetes-lábazatos falpillérek 3 részre tagolják. Középrésze, a toronyalj kissé előredomborodó kapuépítményében szegmensíves kőkeretben kétszárnyú, kora klasszicista vaslemez kapu. Fölötte nagy kórusablak nyugtalan vonaló, vakolt keretben, súlyos, guttás könyöklővel. A szélső tengelyekben 2 szintet átfogó motívum: alul ablak, fölül fülkében szobor. Szépen tagolt főpárkány zárja le a földszintet. Egyenes lejtésű oromfala középen hatalmas csigákba görbül. Benne kis, dúsan díszített padlásablak. A torony felső szintjét 4 oldalon fejezetes lizénák szegélyezik, köztük 1-1 tört ívvel záródó harangablak vaskos szemöldökkel, ugyanolyan könyöklővel, mely a torony összes ablakát jellemzi. A toronyépítményt erőteljes órapárkány zárja. Párnás, fém toronysisak nyolcszögű gúlával, csúcsán gömbbel, kereszttel. Ez az architektúra a késő barokk klasszicizáló, merev stílusjegyeit viseli.

A felújítás után még jó állapot, de a bejárati vizesedés nyoma arra utal, hogy a vízelvezetés, szigetelés nem sikerült maradéktalanul.