Régi megyeháza (Balassa Bálint Múzeum)

közigazgatási épület
megyeháza
kulturális és szórakoztató épület
múzeum
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Fésűs beépítésben álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős épület. Utcai homlokzatának Ny-i oldalához zárt kerítésfalban lévő, kőkeretes, szegmentíves kapu csatlakozik, melytől Ny-ra, földszintes, félnyeregtetős épület található. A főépülethez, a hátsó telekhatáron álló újabb toldalék csatlakozik. A főépület udvari szárnyán kosáríves árkádsor, újabb beüvegezéssel. Egytraktusos, oldalfolyosós elrendezés, mindkét szintjén boltozott belső terek. Valószínűleg Keresztély Ágost herceg, esztergomi érsek építtette középkori maradványokra, az 1710-es években. 1714-1805 között megyeházaként működött. 1808-ban Kremlitska Antal posztós, majd 1825-ben Gramling Ignác, az érseki uradalom ácsmestere vásárolta meg. 1970-ben felújítva és a múzeumi funkciónak megfelelően átalakítva, udvari szárnnyal bővítve. Az épület pincéjében: középkori, valamint 16-17. századi házak maradványai.
külső leírás:
Utcavonalon és egyik homlokoldalával telekhatáron álló egyemeletes épület. Udvarát az utca vonalában magas kerítés zárja, benne kőkeretben új, vasrácsos kapu vaskos kerékvetőkkel. Az utcai homlokzat háromtengelyes, főpárkány zárja, és kontyolt nyeregtető fedi hódfarkú tetőcseréppel. Egyenes záródású, késő barokk ablakok füles-puttós vakolatkerettel. Benne keresztosztású, ki-be nyíló ablakok, köztes ráccsal. A szomszéd ház udvara felé néző homlokzat ugyanilyen. Az udvari homlokzat mindkét szintjén beüvegezett árkádnyílások, egyébként sima, dísztelen falfelület.

Erősen hanyatló, méltatlan állapot. Szégyen, hogy ilyen putriszerű homlokzata legyen egy múzeumnak. A lábazat vizes, a vakolat hullik, a festés elkoszolódott.

Polusin-ház (0.037 km)