Érseki Palota és Keresztény Múzeum

palota
kulturális és szórakoztató épület
múzeum
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, kétemeletes, két belsőudvaros épület, amely nyaktaggal csatlakozik a Vízivárosi r. k. templomhoz (trsz.: 2302). K-i és Ny-i homlokzatán kis kiülésű középrizalit, Ny-i homlokzat rizalitja attikával lezárt, felette téglalap alaprajzú kupolás felépítmény. Egytraktusos, oldalfolyosós elrendezés, belső terei síkmennyezetesek, a folyosók dongaboltozatosak, jellemzően 19. század végi nyílászárók, falburkolatok, stukkók. Az épület magja az egykori jezsuita kolostor, amely a rend 1773-ban történt feloszlatásakor a kincstár, majd az érsekség tulajdonába került. 1820-ban, amikor Rudnay Sándor érsek visszahelyezte székhelyét a városba, ezt az épületet választotta ideiglenes rezidenciául. Utóda, Kopácsy József érsek, 1845-1847 között átépíttette (építész: Hild József), majd Simor János érsek újból átépíttette és kibővíttette 1881-1882 között (építész: Lippert József). Az utcai front első emeletén találhatók a dísztermek, könyvtár és levéltár, a második emelet a Keresztény Múzeum számára épült. A kertben: a Jezsuita-bástya romjai, 16. század, visszatemetve.
külső leírás:
Eklektikus stílusban épült 1881-1882 között, Lippert József tervei szerint. Kétemeletes, középrizalitos épület. Utcai és dunai homlokzata 5+5+5 tengelyes. A középrizalitot ión oszlopok tagolják, fölötte eklektikus kupola emelkedik. A földszint rusztikás, kis, négyszögletes ablakokkal. Az emeleten félköríves ablakok nyílnak, fölöttük háromszögletű szemöldökök. A második emeleten a rizalitban nagy ablakok. A kerti homlokzaton erős kiülésű, oszlopsorral tagolt középrizalit, fölötte attika címerrel.

Csaknem tökéletes állapot, néhány apró felületi hibát leszámítva. A lábazat, a párkány is rendben van.