Özicseli Hadzsi Ibrahim-dzsámi

dzsámi
dzsámi
Esztergom Körzeti Földhivatal
Felújítás / átépítés alatt
rövid leírás:
Utcavonalon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős épület. Az épület az utcafront felé földszintes, Ny-i homlokzata, amely a vízivárosi várfalra épült, kétszintes. Homlokzatain török kori, szamárhátíves ablakok és félköríves záródású ajtók bemutatva. ÉNy-i sarkon minaret maradványa. A Víziváros legrégibb erődített épülete, az először 1239-ben említett Veprech nevű érseki torony volt, a vár vízellátását szolgáló védmű, amely kaputoronyként is szolgált. A törökök 1543-ban foglalták el, amit a kapu fölött található ún. Szulejmán-emléktábla tanúsít. A torony felső részét a törökök a 17. század első felében dzsámivá építették át. 1756-ban érseki magtár volt, majd kétszintes lakóházzá alakították át. Jelenleg üresen áll.
külső leírás:
Az épület a Duna parti K-NY irányú fő útvonalon fekszik. A folyó felé nagyjából őrzi az eredeti talajszintet, az utca felé az eredeti szint jelentősen feltöltődött. Az ásatás során előkerült a két bejárat, a nyugati oldal két emeleti ablakocskája is. Fogható volt a minaret, és annak bejárata is. Mivel a dzsámit a visszafoglalás után lakóházzá alakították, a belső ásatási jelentés híján nehezen érttelmezhető.
állapot leírása:
A dzsámi feltárása 2001-ben megtörtént Horváth István régész vezetésével. A hozzáépített részek bontására 2003-ban adott ki engedélyt a Hivatal.

Szépen rendezett, már nincs ásatás, kávéház üzemel benne.