Iskolaház

oktatási és gyermekintézmény
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős épület, utcai homlokzatának Ny-i végében vízszintes záradékú kapu. A kapu feletti szemöldökben, vörös márványtáblán, latin nyelvű építési felirat. A földszinti terek csehsüveg boltozatúak, az emeletiek síkmennyezetesek. A korábban itt ált Draskovics-féle házat Rudnay Sándor érsek 1820-ban vásárolta meg s helyére építtette az iskolát 1824-ben (építész: Feigler Ferenc). Az udvarban: újabb gazdasági épületek.
:
Zártsorú beépítést megszakítva, nyugati oldalával egy udvart lezáró, ezen az oldalán kőkerítésben folytatódó, északi tájolású, egy emeletes épület. Klasszicista stílusú, jelenleg lakóház.
A homlokzat öt tengely szélességű. A két szintet keskeny szalagpárkány választja el. A földszintet sávozott vakolat borítja. Itt egyenes záródású falmezőkben egyenes záródású, szalagkeretes ablakok nyílnak. A szemöldökük feletti, mélyített falmező is szalagkeretes. A kőkeretes kapu az ötödik tengelyben helyezkedik el. Felette egy vörösmárvány táblában latin nyelvű felirat olvasható. Az emeleten egy, a homlokzat egész szélességén keresztülhúzódó, lábazatszerű falsávon sorakoznak az egyenes záródású, szalagkeretes ablakok. A koronázópárkány alatt hasonló sáv fut végig. Az épületet cserépborítású nyeregtető fedi. A kapu feletti felirat: TENERAE PVBI RVDIMENTIS BONARVM ARTIVM INBVENDAE/ PRINCEPS PRIMAS ALEXANDER A RVDNA/ MDCCCXXIV.
Az oldalhomlokzat tagolatlan, nyílás nem található rajta.
A hátsó homlokzat jellegtelen, kis építményekkel bővített.
Belső: Az alsó szint boltozott. A kapualjat egy hosszú, egy keskeny és egy négyzetes csehsüvegboltozatos szakasz fedi, hevederekkel elválasztva. Balra (K-re) egy csehsüvegboltozatos folyosó nyílik, melyből a felső szinten elhelyezkedő lakásba vezető, húzott karú kőlépcsőhöz juthatunk. A lépcsőház félköríves hevederrel indul, a felső lakás síkmennyezetes.

Hanyatló állapot, az elmúlt 9 évben nem nyúltak hozzá a homlokzathoz. Sajnos jelentésről jelentésre mindig kicsit rosszabb az állapota.