polgárház
városi polgárház
polgárház
városi polgárház
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, L alaprajzú, kontyolt nyeregtetős épület. Utcai homlokzata, a terepszint változást követve, magasföldszintes, udvari homlokzata földszintes. Utcai homlokzatának É-i oldalához, a kerítésfalban álló, szemöldökgyámos kapu csatlakozik. Udvari homlokzatán falazott mellvédes, pilléres tornác. Síkmennyezetes belső terek, részben 19. század végi, 20. század eleji nyílászárók. Középkori eredetű lakóépület felhasználásával épült a 18 században. Az udvarban: újabb földszintes gazdasági épület.
külső leírás:
Domboldalban, zártsorú beépítésű, a telek utcai és jobb oldalán L-alaprajzú épület. Utca felőli szárny kétszintes, udvar felől utcai emelet földszintként jelentkezik. Épülettől balra főhomlokzaton fal zárja az udvart, benne kapu. Udvarban balra hátul különálló földszintes gazdasági épület.
Főhomlokzaton balra nyeregtetővel fedett falban vakolt, toszkán pilaszteres, szemöldökgyámos kapukeret, jobbra alacsonyabb falszakasz. Épület jobbra eső homlokzatán végigfutó, terepszint vonalát lépcsőződve követő vakolt, festett lábazat. Épülettömb magasabban kiugró, sima vakolt homlokzatán földszinten egy kapu, emeleten öt egyenes záródású, álló téglány alakú, összetett ablak.
Jobb oldali szárny udvari homlokzata előtt négyzetes pilléreken sík lefedésű tornác; tornácon (balról jobbra) egy széles, egyenes nyílás; öt széles egyenes záródású, legömbölyített, fejezetszerűen kissé kiugró sarkú, alacsony fallal lezárt nyílás; negyedik nyílás bal szélén lépcső vezet a tornácra; ötödik nyílásban összetett ablak. Jobb szélen előző nyílásokkal egyező bejárat vezet teljes szélességű lépcsővel a tornácra, balra falazott lépcsőkorlát. Tornác telek vége felőli lezárásaként félköríves vakboltív a falon. Tornácon belül homlokzaton egyenes záródású, álló téglány alakú, régi nyílászárók (balról jobbra): négy ajtó, ablak, ajtó, négy ablak, egy szélesebb ablak.
Utcai szárny udvari homlokzata előtt lépcső vezet a tornácra, homlokzaton (balról jobbra) tornácon belül egyenes záródású nyílások: új ajtó, régi kőkeretes befalazott fűtőnyílás, tornácon kívül támpillér, összetett ablak, sarkon szélesen és alacsonyan kiugró támpillér.
Utcai és udvari szárnyon cserépfedésű kontyolt tető.
Udvarban hátul balra álló melléképület szélesebb, utca felé néző homlokzatán balra keskenyebb, jobbra szélesebb kétszárnyú kapu. Lefedése cserépfedésű félnyeregtető.

A felújítás óta jól tartja magát, továbbra is tökéletes állapotú.

Együttes (0.049 km)