Keresztelő Szent János
Dorog Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós, egyenes szentélyzáródású, É-i homlokzati tornyos templom, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel, a szentély K-i oldalához kapcsolódó négyzet alaprajzú sekrestyével. Csehsüveg boltozatú hajó és szentély. A hajó bejárati oldalán karzat. Berendezés: jellemzően 18. század vége; szószék, padok: 1806 körül; főoltár, 19. század eleje, átalakítva; főoltárkép: 1770 körül; mellékoltárok, 1900 körül. Orgona: 1907 (Rieger-orgonagyár). A korábbi, távolabb álló, 1802-ben lebontott templom anyagának felhasználásával épült 1806-ban. 1929-ben felújították.
külső leírás:
Szabadonálló, egyhajós templom a hajónál valamivel keskenyebb és alacsonyabb, egyenes záródású szentéllyel, a szentély bal oldalához kapcsolódó négyzet alaprajzú sekrestyével és a homlokzat síkjában emelkedő középtoronnyal. A hajó, a szentély és a sekrestye kontytetője és a torony gúlasisakja egyaránt palával fedett.
Az épület háromtengelyes főhomlokzatán, három+egy tengelyes oldal- és szentélyhomlokzatain lábazat és a főhomlokzaton három-, a többi részen egyrészes főpárkány fut körbe. Utóbbi képszéke üres, függőlemeze erőteljesen kiugrik. A főhomlokzaton attikafalon ülő, szögletes záródású volutákban végződő íves mellvédfalak között kétszintes torony helyezkedik el.
A főhomlokzat enyhe kiülésű rizalitként kialakított középső falmezejében vállpárkányról indított, kosárívvel záródó kőkeretelésű, zárókővel ellátott kapu helyezkedik el. A kapu fölött csonka könyöklőpárkányon szegmentívesízáródású, sima keretelésű, záróköves ablak. A főhomlokzat két szélső mezője tükrös kialakítású, csakúgy, mint a torony melletti mellvédmezők és a toronyszintek. A szinteket övpárkány választja el egymástól, háromrészes, óra nélküli órapárkány zárja le. Az alsót ovális, szalagkeretes ablak, a felső négy oldalát tükrös mellvédmezőt lezáró könyöklőre ültetett félköríves záródású, talp- és zárókővel ellátott, szalagkeretes ablak tagolja.
Az oldalhomlokzatok és a szentély jobb oldalának ablakai a főhomlokzatival egyeznek. A bal oldalhomlokzaton a karzat lépcsőházának két nyílása van: az alsó egy kis, kereteletlen lyuk, a felső mint előbb, csak kisebb méretben. A sekrestye ablaka is ilyen, ajtaja egyenes záródású, kő szalagkeretes.
Nagyobb renoválás történt 1929-ben (topográfia kézirat, Rozványiné Tombor Ilona).

2019.05.19 16:06 Halász család állapot: 5 - koordináta: N 47° 36,795' E 18° 38,241' - pont: 54

Az utolsó jelentés óta már leeső vakolat darabok. A szigetelési problémákból lábazat felázás.Öregedőnek tűnik az egész templom.