Dorog Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós, egyenes szentélyzáródású, É-i homlokzati tornyos templom, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel, a szentély K-i oldalához kapcsolódó sekrestyével. Csehsüveg boltozatú hajó és szentély. A hajó bejárati oldalán karzat. Falképek: 1980-as évek (Kákonyi Asztrik). Festett üvegablakok: 1920-1940 között. Berendezés: jellemzően barokk, 1770-es évek. Épült 1767-1775 között. 1990-ben felújították. A hajó külső falán: kőkereszt, 1889.
külső leírás:
A főútra merőleges, emelkedő tér felső végén álló, egyhajós templom a homlokzat síkjában emelkedő középtoronnyal, a hajónál keskenyebb, de vele azonos magasságú, egyenes záródású szentéllyel és a szentély bal oldalához kapcsolódó sekrestyével. A templomtest és a sekrestye lekontyolt nyeregtetőjét cserép, a torony törtívű sisakját Lindab-lemez fedi.
Az épületen magas, kétrészes lábazat - melynek alsó része sima, felső vízszintesen sávozott - és a főhomlokzaton három-, a többi részen egyrészes főpárkány fut körbe.
Az ión típusú pilaszterekkel tagolt, öt tengelyes főhomlokzat második és negyedik falszakasza középfelé ívesen előrehajlik. A középső tengelyben kapott helyet a kapu és a karzatablak, mindkettő nyílása félköríves záródású, kerete összetett, sokféle tagozattal ellátott. Az ablak alatt mellvédmező, fölötte törtívű szemöldökpárkány van. A főpárkány fölött kétoldalt ívesen levágott szélű, tükrös tagolású attikafal emelkedik, melyet a második és negyedik falszakasz fölött voluták díszítenek, a középtengelyben fekvő téglalap alakú, szalagkeretes, záróköves ablak tagol. Efölött emelkedik a két toronyemelet; az alsó mellett egykor talán volutában végződő tükrös oromfalak, a volutákon valamikor kővázák állhattak. A két toronyszintet egyrészes osztópárkány választja el egymástól, az alsó tükrös kialakítású, a kereten kváderekkel, a tükör közepén szalagkeretes, négy zárókővel ellátott ovális ablakkal. A felső széleit pilaszterek határolják, tetejét órapárkány zárja le, óra nincs benne. Mind a négy oldalán félköríves záródású ablak tagolja, lizénás-vállkövez kerettel, könyöklője alatt tükrökkel díszített mellvédmezővel, záradékában belógó zárókővel.
A hajó és a szentély falai tükrös tagolásúak. A hajófalakon három-három, a szentélyéin egy-egy félköríves záródású, záróköves szalagkeretes, könyöklős ablak van. A bejárati szakaszban három-három ablak közvetlenül egymás fölött: a két alsó téglalap alakú, a felső négyzetes, mindegyik szalagkeretes, könyöklős.
A sekrestye falai vízszintesen sávozottak, ablaka, ajtaja egyenes záródású, szalagkeretes. Úgyszintén a karzatfeljárat ajtaja.
Bal külső hajófalon kőkereszt, felirattal: O süses Herz meines Jesu / mache das ich dich / immer mehr liebe. Amen. / Errichtet fon vittve / Aloysia Hohldampf geb: Halász 1889.

2009.04.02 17:34 snake állapot: 4 - pont: 4

A templom viszonylag jó állapotban van. Több helyen, de leginkább a toronyrészen festéklepergés látható.

örökmécses (0.019 km)