Sarlós Boldogasszony
Komárom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település középpontjában levő téren, keletelt, szabadon álló, egyhajós, egyenes szentély-záródású templom, a hajó két oldalán kápolnasorral, nyeregtetővel fedett hajóval, amely a szentély és a főhomlokzat kápolnasora szélességében kontyolt. A főhajó fölött timpanonos oromzat. A szentély és a hajó találkozásánál, az É-i oldalon emelkedő toronnyal. A szentélyhez kapcsolódik a nyolcszög öt oldalával záródó gótikus szentély maradványa, amely jelenleg sekrestye. A hajó és a szentély csehsüveg boltozatú, a hevederek indításánál gótikus falpillérek csonkjaival. A diadalív, a hajó és a kápolna közötti nyílások csúcsívesek. A jelenlegi szentély D-i falán három gótikus, lépcsős támpillér, közöttük csúcsíves ablakok, a torony É-i oldalán csúcsíves bejárat, É-i falában reneszánsz sírkő, 1516. Falképek: a szentélyben, 1970-es évek (Nemcsics Antal). Berendezés: főoltár és keresztelőkút, 1801 (Joseph Schmidt). Orgona: 1903 (Franz Josef Swoboda), átalakítva. Kont Miklós nádor építtette pálos szerzetesek számára 1357-1361 között. A 18. század folyamán rom, átépítve 1779-1801 között. A templomkertben: első és második világháborús emlékmű, 1920.
külső leírás:
A település középpontjában levő téren szabadonálló templom, az É-i homlokzaton, a szentély és a hajó találkozásánál emelkedő toronnyal, egyenes záródású szentéllyel, amihez az eredeti, a nyolcszög öt oldalával záródó, jelenleg félmagasságú és sekrestyeként funkcionáló szentély kapcsolódik. Kontytetője cseréppel fedett, tornyának sisakja fémlemezzel.
Az épületen épületrészenként változó lábazat és főpárkány fut körbe.
Főhomlokzatának szélei armírozottak. Középrésze kiemelkedik a szélsők közül, timpanon zárja le. A középtengelyben kapu: nagyon enyhén ívelt záródású, szalagkerettel, zárókővel. Fölötte nagyméretű, hasonló záródású, kereteletlen karzatablak; záradéka vonalától a homlokzat vakolatában látható egy gótikus ablak íve.
Az É-i homlokzatot csak a torony tagolja. Ennek alsó és felső részét egyrészes osztópárkány választja el, felsőt egyrészes főpárkány zárja le. Bejárata az É-i oldalon: csúcsíves kőkeret, befalazva, s belé egyenes záródású ajtó vágva, felülvilágítóval, mindkettő kereteletlen. Az osztópárkány alatti részen a K-i oldalon két fekvő téglalap alakú, kereteletlen ablaknyílás. A felső szinten szegmentíves záródású, egyszerű szalagkeretes ablakok, az É-i oldali fölött kereteletlen környílás.
A D-i homlokzatot négy, a toronyablakokkal megegyező kialakítású hajóablak tagolja. A szentély D-i falán három gótikus, lépcsős támpillér, közeikben az eredeti csúcsíves, kőkeretes ablakok (összesen négy).
A sekrestye ajtaja egyenes záródású, kő szalagkeretes, ablakai hasonló formájúak, keret nélkül, barokk ráccsal.
A D-i homlokzat előtt I-II. világháborús emlékmű.

Jó állapotban van.