Római katolikus plébániaház

plébánia
plébánia
r.k. plébánia
Komárom Körzeti Földhivatal
Felújítás / átépítés alatt
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős épület. Utcai homlokzatához jobb oldalon falazott kerítés kapcsolódik, vízszintes záradékú gyalog- és pilléres kocsikapuval. Kéttraktusos elrendezésű, dongaboltozatú lépcsőház, jórészt 19. század második felei nyílászárók, fűtőnyílások. A pannonhalmi bencések nyaralójának épült 1848-ban. Felújítva 2001-2002-ben. A telken: téglalap alaprajzú, földszintes, félnyeregtetős melléképület.
külső leírás:
A templom szentélyével szemben szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes épület kontytetővel (szinte már sátortető), cserépfedéssel. Főhomlokzatához jobb oldalon falazott kerítésdarab kapcsolódik, egyenes záródású gyalog- és pilléres kocsikapuval. A telken áll még egy téglalap alaprajzú, földszintes, félnyeregtetős, szintén cseréphéjazatos melléképület.
Az épületen lábazat, kétrészes osztó-, egyrészes könyöklő- és főpárkány fut körbe. Főhomlokzata 4, hátsó homlokzata 3, DK-i oldalhomlokzata 1 tengelyes. Nyílásai egyenes záródásúak, bejáratai a DK-i oldalhomlokzaton ill. a hátsó homlokzat középtengelyében nyílnak; előbbi kereteletlen, fém-üveg előtetővel, utóbbi kő szalagkeretes, felülvilágítóval, a felülvilágítón beeresztett vasráccsal (ablaknak átalakítva, de jelenleg használaton kívül: nagy kupac föld, építési törmelék torlaszolja el. A hátsó homlokzat másik két nyílása közül a bal oldali pincelejárat, a jobb oldali garázsba vezetett, az eredeti nyílás későbbi megnagyobbításával.
A főhomlokzat lábazatán fekvő téglalap alakú, kereteletlen pinceablakok. A földszinti ablakok kettősen mélyülő faltükörben helyezkednek el, melyet kétoldalt egy-egy pilaszter határol, az ablakok szemöldöke felett fekvő téglalap alakú mélyített mező. Az emeleti, oldal- és hátsó homlokzati ajtókról jelenleg annyit lehet megállapítani, hogy tagolt szalagkeretesek voltak, kétrészes szemöldökpárkánnyal.
A melléképület "főhomlokzatán" két kisméretű, négyzetes ablaknyílás, előtetős bejárata és padlásajtaja az utcai homlokzaton.
2002. ápr: Az egyházközség közösségi háznak állítja helyre.

A plébánia épülete kifogástalan, szép, csak akapu részen van sok sérülés!