Megújulásunk támogatója:  

Magtár

azonosító:
6119
törzsszám:
2544
szélesség (lat):
N 47° 28,596'
hosszúság (lon):
E 17° 57,235'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Ipari műemlék
eredeti főtípus:
raktározási létesítmény
eredeti típus:
élelmiszeripari raktár
eredeti altípus:
magtár
megye:
Komárom-Esztergom
helység:
helyrajzi szám:
19
település KSH kódja:
22381
földhivatal:
Komárom Körzeti Földhivatal
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, háromszintes magtárépület, mindkét végén felülkontyolt nyeregtetővel. Homlokzatai lábazattal, a földszint és az emelet között osztópárkánnyal és főpárkánnyal, a hosszoldal két végén rizalitszerűen három kváderes falsávval tagoltak. Kőkeretes, fekvő téglalap alakú, magtárablakok. Bejárat feletti kőtáblán kronosztikonos felirat az építés idejével: 1834.
külső leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, háromszintes épület mindkét végén felülkontyolt nyeregtetővel, palafedéssel.
Az épületen lábazat és kétrészes főpárkány fut körbe. A földszint és az emelet között kétrészes osztópárkány húzódik, ez azonban az oldalhomlokzatokon megszakad. Mindegyik ablaknyílás fekvő téglalap alakú, bemélyedő kő szalagkeretes. A rövidebb homlokzatok 2, a hosszabbak 2+9+2 tengelyesek, a szélsők rizalitban. A rizalitok falmezői a földszinten kváderes, az emeleten sávos kialakításúak, a sarkoknál átfordulnak a rövidebb oldalakra. Az ablaknyílások tengelyében a falfelület sima, az első és második emeleti ablakok között téglalap alakú bemélyedő tükör tagolja.
A rizalitokon kívüli falfelületek díszítetlenek, tagolatlanok. Az orommezőkben félkörablak, tagolt szalagkerettel, könyöklővel.
A kapu az utcai homlokzat középtengelyében nyílik, egyenes záródású, kőkeretes, két szélén két-két dór pilaszterrel, szemöldöke fölött építési felirattal, az osztópárkány fölött attikával.
állapot leírása:
Használaton kívül.

Állapotjelentések

2010.11.02 13:44 Patikus állapot: 3 - pont: 12

A magtár utcai homlokzata még tűrhető állapotban van, de a hátsó és az oldal falak nagyon romosak. Kis részét még hasznosítják.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.