Nepomuki Szent János-szobor

Plasztika
szobor
Plasztika
szobor
Komárom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az r. k. templom előkertjében, magas posztamensen álló szobor. A tagolt posztamens háromszög alaprajzú, homlokoldala ívelt vonalú, volutákkal, füzérekkel díszített, amelyen felhőkkel és puttókkal díszített talapzaton áll a szent szobra, papi ornátusban, jobb kezében birétumot tartva. Készült a 18. század közepén. Korábbi helyéről, a Baross Gábor u. 7. sz. ház kertjéből, restaurálás után áthelyezve jelenlegi helyére 2005-ben.
Magánház udvarában, magas talapzaton álló szobor.
Talapzata egyenlő szárú háromszög alaprajzú, elöl ívelt szárakkal, hátul egyenes alappal. Tagolt lábazatáról volutás végű konkáv ívek emelkednek, a felső voluták között füzérdísz. Följebb talplemezen felhők, melyeken puttók ülnek, a felhők tetején újabb talplemezen a szent kissé balra forduló, kontraposztos alakja. Öltözéke a szokásos, birétuma jobb kezében, feje fölött valószínűleg csillagos dicsfény volt. Felemelt bal karjának kézfeje letörött, vélhetőleg feszületet tartott.
Több darabja hiányzik, a felületek erősen lekopottak. Restaurálása, áthelyezése szükséges.

Szép állapotban van