Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

titulus:
Szent István király
azonosító:
6117
törzsszám:
2543
szélesség (lat):
N 47° 27,158'
hosszúság (lon):
E 18° 5,720'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
eredeti altípus:
r.k. plébániatemplom
jelenlegi kategória:
Szakrális építmény
jelenlegi főtípus:
templom
jelenlegi típus:
r.k. templom
jelenlegi altípus:
r.k. plébániatemplom
megye:
Komárom-Esztergom
helység:
cím:
helyrajzi szám:
107
település KSH kódja:
25229
földhivatal:
Komárom Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós, félköríves szentélyzáródású templom, DK-i homlokzata előtt toronnyal, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel, a szentély ÉK-i oldalán csatlakozó sekrestyével. Csehsüveg boltozatú hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán falazott karzat. Falképek: keresztút, 1950-1953 (Jeges Ernő). Berendezés: késő barokk, 19. század eleje. A templom 1772-1774 között épült, 1805-1809 között részben lebontották és megnagyobbították.
külső leírás:
A község főutcájának közepén lévő kiteresedésben szabadon álló épület, a homlokzat elé épített középtoronnyal, a hajóval azonos magasságú, de valamivel keskenyebb, félköríves záródású szentéllyel, a szentély ÉK-i oldalához kapcsolódó, téglalap alaprajzú, megbővített sekrestyével. A templomtest konty-, ill. kúptetőjét, valamint a sekrestye törtvonalú félnyeregtetőjét Lindab-, a torony gúlasisakját fémlemez fedi. A főhomlokzat előtt kőfeszület, fémkorpusszal.
Az épületen lábazat és egyrészes főpárkány fut körbe. A falfelületeket nagyméretű bemélyedő tükrök tagolják; a hajófalak szélein, a szentély oldalfalainak É-i szélén és a szentély záradékában egy-egy lizéna is emelkedik.
A torony a főpárkány fölött még két szintes; a szinteket egyrészes osztópárkány választja el egymástól, a felsőt háromrészes órapárkány zárja le, képszéke üres.
A homlokzat középtengelyében nyílik az egyenes záródású kapu, tagolt füles kőkerettel, fölötte egyszerű szemöldökpárkány. A karzatablak félköríves záródású, rézsűsen bemélyedő, tagolt kerettel, könyöklővel, zsaluval. Az első toronyszint közepén fekvő téglalap alakú nyílás, ovális kőkeretben, a második szint mind a négy oldalán félköríves záródású, kereteletlen ablakok, zsaluval.
A hajó ablakai kosáríves záródásúak, egyszerű szalagkerettel, könyöklővel. A sekrestye nyílásai (padlásajtó, fekvő téglalap alakú ablakok, ajtó) kereteletlenek.

Állapotjelentések

2017.06.06 13:20 ngabi állapot: 4 - pont: 105

Látszanak a javítások, lábazati hibák, festés hibák

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Műteremház (4.790 km)
Lakóház (5.786 km)
Lakóépület (6.424 km)
Kőkereszt (6.511 km)