Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

azonosító:
6116
törzsszám:
2542
szélesség (lat):
N 47° 27,977'
hosszúság (lon):
E 17° 54,278'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
eredeti altípus:
r.k. plébániatemplom
jelenlegi kategória:
Szakrális építmény
jelenlegi főtípus:
templom
jelenlegi típus:
r.k. templom
jelenlegi altípus:
r.k. plébániatemplom
megye:
Komárom-Esztergom
helység:
helyrajzi szám:
44
település KSH kódja:
24244
földhivatal:
Komárom Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Szabadon álló, keletelt, egyhajós, poligonális szentélyzáródású templom, Ny-i homlokzata előtt toronnyal, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel, támpilléres szentélylyel, a szentély D-i oldalához csatlakozó négyzetes sekrestyével. Síkmennyezetes hajó és szentély. Berendezés: historizáló, 20. század eleje. Orgona: késő barokk, átalakítva. A korábbi, 15. századi templom 1739-ben leégett. 1748 után újjáépítették, bővítették. Tornya és főhomlokzata 1900 körüli.
külső leírás:
A község főutcájánal kanyarulatánál, az utca magasabban fekvő, támfallal megerősített oldalán szabadon álló épület a homlokzat síkja előtt emelkedő középtoronnyal, a hajónál keskenyebb és alacsonyabb, a nyolcszög öt oldalával záródó, támpilléres szentéllyel (a támpillérek kettősen lépcsőzöttek) és a szentély D-i oldalához csatlakozó, négyzetes alaprajzú sekrestyével. A torony gúlasisakja palával, a hajó konty- és a szentély sátortetője cseréppel, a sekrestye félnyeregtetője hullámpalával fedett.
Az épületen lábazat fut körbe.
Főhomlokzatának meghatározó eleme a torony, csak ennek a falfelületei kaptak (szerény) építészeti tagolást: a sarkokon lizénák, a földszint és a karzatszint között elválasztó vakolatszalag, a karzatszint és a felső szint között egyrészes párkány, a felső szintet egyrészes, a középtengelyben háromszög alakban megemelkedő párkány. A földszint É-i és D-i oldalán kereteletlen, szegmentíves, illetve egyenes záródású ajtónyílások vezetnek a toronyalja előterébe. A főhomlokzat első két szintjén keskeny résablakok, egyenes záródással, a felső szint három oldalán félköríves záródású ablakok, a K-in kisméretű résablak. A főhomlokzat két szélső részét egyrészes párkány zárja le, szélein kis hasábokkal; az oromfalak tagolatlanok.
A D-i hajófalon három, a szentély É-i falán egy félköríves záródású ablak, egyszerű szalagkerettel, zárókővel. A sekrestye D-i falán megegyező keretelésű, de egyenes záródású ablak. Bejárata a K-i oldalon, szegmentíves záródású nyílásban, kereteletlen.
Külseje építészeti tagozatoktól mentes, belseje úgyszintén, boltozva nincsen. Meghatározó elemei a szentély (gótikus) és a torony, ami viszont a 20. sz. elején épült.
állapot leírása:
Alulról erősen vizesedik, sekrestyéje beázik. 1994-ben újították fel.

Állapotjelentések

2012.04.24 09:02 Patikus állapot: 4 - pont: 36

A lábazat nedvesedik, de a templom állapota jó. Kisebb vakolat hibák láthatók.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.