Esterházy-nagypince

Agrár műemlék
pince
Agrár műemlék
borászat
pince
helyrajzi szám:
2421 (környezet: 2419, 2422/12, 2422/8, 2422/3, 2422/5, 2422/10, 2422/4, 2422/6, 2422/7, 2422/9, 2422/11)
29212
Tata Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, jelentősen átépített földszintes épület, jobb oldalán lejtős pincelejárat. A nyolcszögű, boltozott középtérből hét, dongaboltozatos ág indul ki, amelyek középen kettesével össze vannak kötve. A középtér felett a felszínen ún. Töltikeház. Építtette az Esterházy család a 18. század második felében (építész: Fellner Jakab?). Nevét, a pince nagy kiterjedésén túl, az 1828-ban Pesten készült 1250 akós hordóról kapta. Újabb elnevezését az 1963-ban Sárospatakról idekerült Rákóczi-domborműves hordóról nyerte: Rákóczi-pince.
külső leírás:
Több átalakítás nyomát magán viselő nyeregtetős épület, melynek jobb oldalán nyílik a lejtős pincelejárat, mely a nyolcszögű, boltozott középtérbe vezet. A középtér felett a felszínen ún. "Töltikeház", ebből töltötték a Rákóczi-hordót.

2009.02.20 13:18 tomki állapot: 3 - koordináta: N 47° 39,100' E 18° 22,522' - pont: 10

Épület elbontva. Helyi lakos elmondása szerint a Rákóczi hordót elvitték, a pince tulajdonosa a Hilltop.

tatai kőkereszt (1.729 km)