Lakóház (Táncsics Mihály Emlékház)

kulturális és szórakoztató épület
múzeum
Komárom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Utca végén, fésűs beépítésben álló, téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős lakóház. Utcai homlokzatához csatlakozó kerítésben kapubejáró. Udvari homlokzatán pilléres tornác. Szoba - szabadkéményes konyha - szoba - kamra elrendezésű. Fafödémes belső terek, döngölt padozat. Építtette, Táncsics Mihály szülőháza épületszerkezeteinek felhasználásával, Schweighart Jakab, 1910 körül. Népi műemlék.
külső leírás:
Utca végén fésűs beépítésben álló, földszintes lakóház. Nyeregtetős, pala héjazattal. Főhomlokzatához lábazatos, fedlapos falazott kerítés kapcsolódik, rajta kapu, két erőteljes négyzetes pillér között.

Főhomlokzatán lábazat, a széleken falsávok, fönt egyszerű szalagpárkány; lent két kereteletlen, téglalap alakú ablak, a bal szélen hasonló bejárat, félköríves záródású fülkében. Az oromzaton két kisméretű, téglalap alakú padlásszellőző. Közvetlenül a párkány fölött emléktáblak, feiratukat.

Az udvari homlokzaton tornác, öt lábazatos-fejezetes, négyzet alaprajzú pillérrel. A nyíláskiosztás: (kamra)ajtó-ablak-ablak-(konyha)ajtó-ablak.

Erősen vizesedik.

Sajnos csak romlott az utolsó jelentés óta az állapota.