Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
6084
törzsszám:
10254
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
népi lakóház
megye:
Jász-Nagykun-Szolnok
helység:
helyrajzi szám:
85
település KSH kódja:
21494
földhivatal:
Kunszentmárton Körzeti Földhivatal
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Tömbbelsőben lévő, kis közön keresztül megközelíthető telken szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetővel fedett épület, udvari homlokzatán vaskos oszlopokkal alátámasztott tornáccal. Mestergerendás födém. 1800 körüli, illetve a 19. század második feléből származó nyílászárók. Udvarán falazott kút. A korábbi kétsejtes házhoz a 19. század második felében még egy szobát építettek, a házat ekkor átalakították. Népi műemlék.
külső leírás:
Tömbbelsőben lévő, kis közön keresztül megközelíthető telken szabadon álló,
téglalap alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetővel fedett lakóház, udvari homlokzatán tornáccal. Az udvaron újabb melléképület.

Állapotjelentések

2010.12.09 10:55 guess.who állapot: 4 - koordináta: N 46° 49,195' E 20° 5,005' - pont: 19

A szomszéd néni kinyitotta nekem a kaput, így sikerült bejutnom a telekre, és közelebbről is lefotózni az épületet. A néni állítása szerint a műemlék házat is megvették valami vadászok, így elkezdték rendbetenni - igaz, ez eleve jobb állapotú is, mint az ugyanezen telken álló, az utcafronthoz közelebb eső ház (amelynek 8. a házszáma). Nagyobb külső hiba nem is látszik rajta.
A ház tornácának jellegzetesen vaskos, alul szélesedő oszlopai vannak, a tornácon néhány régi használati tárgy (asztal, lóca, cifra szűr) van elszórva.
A két épület után egy harmadik is található a közös telken, itt egy kutya volt szabadon, így a védett épületet nem sikerült körbejárni.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.