Általános iskola

oktatási és gyermekintézmény
általános iskola
rövid leírás:
Általános iskola. Háromhomlokzatos, háromemeletes, romantikus épület. Gerster Károly és Frey Lajos, 1863-1864.
:
A háromemeletes épület Sütő utcában 4-7-4, Bárczy István utcában 4-6-4, Szomory Dezső tér felé 5 ablaktengelyes homlokzatát a földszint fölött két részes övpárkány, az első emeleten könyöklőpárkány, a harmadik emeleten két részes mellvédpárkány sáv tagolja és három részes, konzolsoros, romantikus jellegű főpárkány zárja le. Az
épület sarkain és a rizalitok keretezéseként a homlokzatot osztó párkányok által tagolt lizénák, - illetve az első és a második emeletet összefogó, romantikus, jellegű, levéldíszes dór fejezeti pilaszterek - tagolják a homlokzatok felületét. A Sütő utcai rizalitban, a keretező dór pilaszterek között, ablakközökben 6 hasonló díszítésű, ám ión fejezetű pilaszter kapott helyet. A földszinten, egyenes záródású falkeretezésben, tagozatos félkörívvel záródó falnyílások láthatók. Az első emeleti egyenes szemöldökpárkánnyal lezárt állótéglány alakú mezőkben, tagozatos félkörívvel záródó keretezésben, állótéglány alakú falnyílásokat alakítottak ki, amelyek felett, a lunettamezőkben romantikus indadíszek láthatók. A Sütő utcai rizalitban, eme keretezés-megoldást, romantikus fejezetű, másodlagos pilaszterpár kialakításával képzett ál-aedicula helyettesíti. A második emeleten, egyenes szemöldökpárkányokkal hangsúlyozott állótéglány alakú, tagozatos keretezésű falnyílások ülnek, az első emeleti ablaksor szemöldökére álló mellvédmezőkön. A Szomory Dezső téri homlokzat középső három ablaktengelyébe illesztett, erőteljesebb szemöldökpárkánnyal hangsúlyozott falnyílás előtt, romantikus öntöttvas íves konzolokon fonott-romantikus betétmezőkkel díszített, öntöttvas korlátokkal ellátott erkély helyezkedik el. A harmadik emeleten, tagozatos keretezésű állótéglány alakú ablakok lathatók.

Kitűnő állapotú továbbra is az épület.

Anker-ház (0.129 km)