Bánó-kúria

Jász-Nagykun-Szolnok
helyrajzi szám:
0199, 0194, 0195, 0196, 0197, 0198, 0200, 0201, 0202, 0203, 0204, 0205, 0206, 0207, 0208, 0209, 0210/1, 0210/2
7852
Tiszafüred Körzeti Földhivatal
Romos
rövid leírás:
Településtől É-ra szabadon álló, földszintes, tetőtér beépítéses, tagolt tömegű, kontyolt nyeregtetős épület, DK-i sarkán bástyával. D-i homlokzatán sokszögzáródású térbővület, fölötte terasszal, vaskorláttal, oromfalas lezárással. Az eresz alatt könyökfás konzolsor. Síkfödémes helyiségek, néhány eredeti nyílászáróval. Az egykori telek kisebb területű telkekre osztva, rajtuk számos, átalakított és új lakó- és gazdasági épület. Az épületcsoporttól D-i és K-i irányban az egykori tehenészet területe fekszik.
Tiszafüred-Tiszaszőlős, Bánó-kúria

Jelleg:
Szabadonálló, földszintes, tetőtérbeépítéses, tagolt tömegű, kontyolt nyeregtetős kúria, bástyával, sokszögzáródású térbővület fölött terasszal, törtvonalú oromzattal. Az eresz alatt könyökfás konzolsor. Az épülethez későbbi toldalék csatlakozik. Az egykori telken átalakított melléképületek és számtalan új lakó és gazdasági épület.

2010.10.24 11:33 guess.who állapot: 1 - koordináta: N 47° 33,098' E 20° 46,445' - pont: 22

Sajnos ez az épület is tipikusan magyar sorsú: az államosításkor a gazdasági épületekből téesz lett, a kúriát meg hagyták leromlani. Ma a téesz külön le van kerítve, a kúria hátsó traktusából meg -úgy tűnik- építőanyagokat hordanak el, és talán az omlását is segítik emiatt.
A még véletlenül megmaradt beltéri, emeleti vakolatdarabokat neonácik firkái "díszítik" - érthetetlen, hogy egy ilyen világvégi, elhagyatott helyre hogy kerülhetnek ilyenek, és hogy nem veszik/vették észre a szinte csak néhány méterre levő házakban lakók a randalírozást?! Sajnos ilyen körülmények között (a tető jókora részen be van szakadva, a hátsó traktust sajnos szinte már semmi nem védi; mindenütt fák és gyomok nőnek ki a falakból stb.) szinte biztosra vehető, hogy igen rövid idő alatt teljesen megsemmisül az egész.

Egyébként az egész terület a(z egykori) gazdasági épületeivel leginkább Mikszáth Úri murijának helyszínére emlékeztet... :)

(A kúria megközelítése rövidesen a turistautak.hu-n!)