Lipcsey-kúria (Kiss Pál Múzeum)

Jász-Nagykun-Szolnok
Tiszafüred Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, földszintes, téglalap alaprajzú, részben alápincézett, kontyolt nyeregtetős épület, É-i homlokzatának középtengelyében timpanonos portikusszal, D-i homlokzatán oszlopos tornáccal. Az épülethez a Ny-i oldalon kontyolt tetős bővítmény csatlakozik (1936). Kéttraktusos, oldalfolyosós, síkfödémes helyiségekkel. A belsőben részben korabeli burkolatok és nyílászárók. Korábbi épület felhasználásával emelték Lipcsey Imre birtokosnak, 1936-ban bővítették. Körülötte több ütemben telepített angolpark volt, mely részben máig megmaradt.
külső leírás:
Szabadon álló, földszintes, téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetős kúria. Északi homlokzatának közepén timpanonos portikusz, déli homlokzatán oszlopos tornác. Az épülethez a nyugati oldalon kontyolt tetős bővítmény csatlakozik.

Épületbelső:
Az épület alatt kisebb pince, és az egykori fűtési rendszerhez tartozó dongaboltozatos folyosó.Kéttraktusos, tornácos alaprajz. Síkfödémes helyiségek. Részben eredeti nyílászárók. A tornácon eredeti kőpadló.

Az épületet nem olyan régen újították fel.
Ennek ellenére az eresz mentén vakolathiányt látok, a tető cserepei és a cseréplécek nem rendesen állnak. A repedések talán nem súlyosak.

Józsa-kúria (0.520 km)