Jász-Nagykun-Szolnok
Tiszafüred Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Egyhajós, keleten poligonális záródású templom, a Ny-i homlokzat előtt álló toronnyal (1738), a torony legfelső, visszalépő szintje körül tűzkiáltó erkéllyel (1883), a D-i és a K-i homlokzat előtt előcsarnokkal. Dongaboltozatos hajó, mindkét végén faszerkezetű karzat (1860), alján festett kazettás mennyezet. Berendezés: 19. század első fele. Orgona: 1869 (Mooser Lajos). 13. századi templom falainak (lásd a D-i homlokzat) felhasználásával a 18-19. század folyamán épült.
külső leírás:
Egyhajós, poligonális záródású, keletelt templom, a nyugati homlokzat előtt álló toronnyal. A torony legfelső, visszalépő szintje körül erkély. A déli és a keleti homlokzat előtt előcsarnok. A déli homlokzatán két románkori ablak. /Telkén parókia és közösségi ház./

A hajó dongaboltozata a keleti oldalon boltcikkelyekkel zárul. A torony alatt csehboltozat. A hajó mindkét végén faszerkezetű karzat, 1860. A karzatok alján kazettás, festett famennyezet.
Cementtlap padló a hajóban. Mintás mozaiklap a torony alatt 1900 körül.Vasablakok, 1900 körül ? Barokk és historizáló ajtók.

Berendezés:
Szószék, aranyozott fa, klasszicista, 19.sz. első fele.
Úralsztala, Mózespad, bábos korlátos kerítés, festett, aranyozott fa, historizáló, 1870.
Padok, flóderotott fa, klasszicista, 19. sz.első fele.
Padok, flóderozott fa, historizáló, 1870.
Orgona, 1869, Mooser Lajos.

Az első írásos emlék 1570-ben kelt a templomról, amely egy adóírás, s benne szerepel hogy a falunak egy temploma van
1738-ban elkészült a torony nagyjából a mai tetőgerinc magasságáig, 1770-ben barokk stílusban megmagasították a tornyot a mai harangházzal és benne órát helyeztek el. 1833-ban készült az órapárkány fölötti szint a kicsiny, szegmensíves ablakkal, majd 1845-ben a tűzfigyelő erkély és a szélességében egy métert beljebb ugró toronyszakasz, a tetején kicsiny kupolával, amely toronygombbal és csillaggal zárul. A 19. századi bővítések klasszicista stílusban készültek. Így nyerte el a torony mostani, 31 méteres magasságát, és érdekes, zömök megjelenését.
Információ: templom.hu
Kisebb hibák továbbra is láthatók.