Tabáni római katolikus templom

Tabáni r.k. templom, Obergruber Keresztély, 1728-1736. Eklektikus homlokzat.
:
Szabadon álló, egyhajós barokk templomépület, észak felé néző, a hajónál keskenyebb szegmentíves szentéllyel, főhomlokzatának bal oldalához csatlakozó toronnyal.
Dél felé néző, historizáló átalakítású főhomlokzatát toszkán lizénák osztják egy szélesebb és két keskenyebb mezőre, melyek háromtagú főpárkánnyal zárulnak, amely a tornyon és a többi homlokzaton is körbefut. A főpárkány felett négy kisebb, hasonló pilaszterrel tagolt, szegmentíves lezárású oromfal emelkedik, kétoldalt homorúan ívelő, volutákban végződő oldalszárnyakkal. A kapu a középtengelyben nyílik, egyszerű, szegmentíves kőkerettel, újabb fa kapuszárnyakkal. A kapu fölött nyílik a karzat szegmentíves ablaka, mellette kétoldalt és az oromfal közepén félköríves záradékú szoborfülkékben Alexandriai Szt. Katalin, Szt. Gellért püspök és Borromei Szt. Károly kőszobrai állnak. A homlokzat bal oldalához illeszkedő torony a főpárkány fölé két emelettel magasodik, sarkait a földszinten dór, majd ión ill. korinthoszi pilaszterek szegélyezik; a főhomlokzat földszintjén szemöldökgyámos fekvő ablak, fölötte szegmentíves nyílás, a főpárkány fölötti rész oldalain egyenes záradékú, ill. a harangszinten balusztrádos mellvédű, félköríves ablakok nyílnak. Az órapárkányos lezárás felett hagymatagos, aedikulás, vörösréz borítású sisak emelkedik. A homlokzat és a torony egyes szintjeit övpárkányok választják el.
Az oldalhomlokzatokat lizénák tagolják, a falmezőkben szegmentíves ablakok nyílnak, ill. a szentély déli falán a lebontott sekrestye oratóriumának széles ablaka. A szentély keleti oldalához csatlakozik az újabb sekrestye és plébániahivatal építménye.
A főhomlokzat előtt, a bejárat bal oldalán 1806-ból származó kőfeszület áll, a talapzatán álló Szűz Mária szobor későbbi, műkőből készült.

próba