Szent Kereszt felmagasztalása
Jász-Nagykun-Szolnok
Tiszafüred Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Egyhajós, poligonális szentélyzáródású, keletelt templom, a Ny-i homlokzat középtengelyében rizalitszerűen előreugró toronnyal, a szentély D-i oldalán sekrestyével. A hajó és a szentély síkfödémes, a hajó Ny-i végén karzat, alsó szintje csehboltozatos. Falképek: 1960 (Király Sándor). Berendezése: rokokó, copf, és historizáló, 18-20. század; oltárképek: 1870, 1873 (Kovács Mihály). Épült Orczy Lőrinc, Radics Mihály és Für Lukács költségén.
Jelleg:
Egyhajós, poligonális szentélyzáródású, keletelt templom, a nyugati homlokzat középrizalitjában álló toronnyal. A szentély déli oldalán sekrestye.

A hódoltság után kezdetben vályogból kápolna épült Abád és Szalók katolikus lakossága számára a mostani Abádi rész területén, gróf Forgách Jánosné, Cziráky Magdolna földesasszony jóvoltából.
Ez után először a paplak épült meg Szalókon, 1774-ben, adataink szerint első beiktatott lelkipásztora községünknek Mondik András káplán volt.
A régi templomunk tégláiból és Orczi Lőrinc báró, Radics Mihály és Für Lukács közbirtokosok adományaiból barokk stílusú kőtemplom épült a ma látható állapotában.
Alapkő letétele 1773-ban történt.
1774-ben szentelték fel, titulusa: Szent Kereszt Felmagasztalása.