Görögkeleti templom

g.kel. templom
Görögkeleti templom, copf, Jung József, 1794-1801, Ybl Miklós, 1872-1874.
:
Két homlokzati tornyos, háromhajós, zárt sorba épített csarnoktemplom.
Az öttengelyes első, harmadik és ötödik tengelyében hangsúlyos főhomlokzat talapzati szintjét osztópárkány, főszintjét triglifeken és metopékon ülő két részes koronázó párkány, attikaszintjét keskeny osztópárkány tagolja vízszintesen, mely fölött bal oldalon az északi torony harangszintje emelkedik a toronysisakkal. A déli torony hiányzik. Az első és az ötödik tengelyt egy-egy falpillér, a középső tengelyt két-két ion falpillér emeli ki. A talapzati szint második és negyedik tengelyében tagozatos keretezésű, szegmens ívvel záródó ablak, első és ötödik tengelyében pedig egyenes záródású ablak töri meg a homlokzatot. A középső tengelyben elhelyezkedő szegmensívvel záródó főkaput vörös márvány dór oszlopokkal alátámasztott timpanon hangsúlyozza. A templom déli oldalába két vörös márvány sírkövet falaztak be az egyenes záródású déli kapu két oldalán. A déli és az északi oldalt négy-négy szegmensíves, egyenes szemöldökpárkánnyal lezárt ablak töri meg. A földszint első és ötödik tengelyének ablakai guttákkal díszített könyöklőn és medaillonos mellvéden ülnek. A szegmensívvel záródó nyílásokat timpanonok koronázzák. A középső tengelyben félköríves záródású kórusablak helyezkedik el. Az attikaszint első és ötödik tengelyét egyenes záródású ablakok törik meg, középső tengelyét kettős falpillérekkel közrefogott kerek vakablak és vázával koronázott timpanon emeli ki. A meglévő északi torony félköríves záródású harangablakait timpanonok koronázzák mind a négy oldalon. Ezek fölött emelkedik a szoknyásan kiszélesedő tört vonalú hasábon ülő kúp alakú toronysisak, tetején gombon ülő kereszttel, sarkain vázákkal.

Változatlan állapotban van.