Megújulásunk támogatója:  

Károlyi-kastély (Kastélyhotel Sasvár)

azonosító:
5819
törzsszám:
8749
szélesség (lat):
N 47° 54,703'
hosszúság (lon):
E 19° 59,115'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kastély
jelenlegi kategória:
Középület
jelenlegi főtípus:
kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
jelenlegi típus:
Szálló
megye:
Heves
helység:
helyrajzi szám:
2
település KSH kódja:
20215
földhivatal:
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Parádsasvárra vezető út mellett lévő parkban három, egymáshoz lazán kapcsolódó épületből álló együttes a francia reneszánsz építészetet idézi. A téglány alaprajzú, kétszintes, beépített padlásterű főépület tömegéből négyzetes alaprajzú, legfelső emeletén loggiás torony és egy kisebb, kör alaprajzú lépcsőtorony emelkedik ki. A homlokzatot változatos kiülésű, kapcsolt ikerablakokkal megnyitott, a tetőszerkezetben harántirányú nyeregtetővel kiemelt rizalitok tagolják, melyek közt nyitott, kőmellvédes terasz húzódik. A főbejárat dór fejezetes pilaszterekkel tagolt, magas attikával hangsúlyozott kapurizalitban kapott helyet. A kapuszárnyak fölötti lunettában a Károlyi és Zichy család címere van. A kerek lépcsőtoronyból a park felé kváderezett keretezésű, félköríves kapu nyílik, zárókövén a Károlyi címerrel. A főépület a szemben álló gazdasági épülettel és a két épületet összekötő, pergolás épületrészekkel és középen kétszintes pavilonnal hangsúlyozott szárnnyal egy udvart fog közre. A három épületrész udvari
Homlokzatát a klasszicista fürdőházból megőrzött dór oszlopos, fedett folyosó kíséri. A főépület udvarra néző homlokzatán a hármas ikerablak alatt terrakotta, koronás grófi címer és 1882-es évszám látható. Az épületek megjelenését terméskövet idéző lábazat felett vörös tégla falszövet és a vakolatból kialakított sarokarmírozás, illetve ablak-és ajtókeretezés határozza meg. Belsőben eredeti lépcsőház, földszinten kandalló. A parádi felső, majd sasvári kastély gr. Károlyi Györgyné született gr. Zichy Karoline építtette (építész: Ybl Miklós).
külső leírás:
A községbe vezető út mentén elterülő parkban szabadon álló, egy udvar három oldalán U alakban emelkedő épületszárnyakból álló együttes.
Az U alak egyik szára egy L alaprajzú, földszintes gazdasági épület, mely a patakvölgy felé eső szakaszon azonban kétszintes; másik szára a tulajdonképpeni kastély: téglalap alaprajzú, főhomlokzatán két sarokrizalittal, a rizalitok között elhelyezkedő nyitott terasszal, a D-i rizalithoz kapcsolódó négyzetes s az ehhez tartozó kör alaprajzú (lépcső-) toronnyal. Egyemeletes, tetőtere beépített.
Az U két szárát összekötő szárny közepén téglalap alaprajzú egyemeletes pavilon áll, jobbról-balról egy-egy négyzet alaprajzú helyiség csatlakozik földszintjéhez. Földszintje az udvari homlokzaton nyitott kosáríves árkádos; ez beleilleszkedik abba a közlekedőrendszerbe, amit az épületrészeket összekötő és az udvari homlokzatuk előtt végighúzódó dór oszlopos, fedett folyosó alkot.
A gazdasági épület kontytetős, a főépület nyeregtetős, a rizalitok fölött önálló, harántirányú nyeregtetőkkel, a rizalitok közötti rész középtengelyét és az udvari homlokzaton a rizalitok megfelelőit, a szélső tengelyeket konty-szerű tetőképződmények hangsúlyozzák. A középső szárny épülete pavilon, bővítményei kontytetősek. A padlásablakok önálló bádogosmunkák, a héjazatok cserépből vannak.
Mindhárom épület közös jellemzője a terméskő lábazat, a falfelüteken a piros tégla ill. a sárga vakolt részek váltakozása, méghozzá úgy, hogy a tagozatok (legjellemzőbbek a sarokarmírozások és ablakkeretezések) készültek vakolt kivitelben.

(1998-tól folynak az építési munkálatok: a kastélyt szállodává építik át; az engedélyt a gazdasági épület bővítésére, új garázs-, ill. mosodaépület, sportpályák építésére szól. 1999 juniusban a munkálatok szemlátomást a befejezésükhöz közelítenek.)

Állapotjelentések

2018.01.14 11:30 Emese62 állapot: 5 - pont: 50

Remek üdülő! Szép állapotban.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.