Lakó- és üzletház

Lakó- és üzletház, Gerlóczy Gedeon, 1944.
:
Két utcára néző, zártsorú beépítésű modem, hatemeletes lakó- és üzletház a Petőfi Sándor és Párizsi utca sarkán.
Homlokzata horizontális irányban hangsúlyozott kialakítású. Földszintje és első emelete acél-üveg portálszerkezetű. Földszintjén a Párizsi utcával párhuzamos, két szint magasságú fedett gyalogos-átjáró, mind az utca, mind az átjáróból nyíló üzletekkel. A második emelettől fölfelé az épület falsíkra helyezett acélszerkezetű sávalakokkal kialakított, a homlokzatfelületek világos, keménymészkő lapburkolatúak. A Petőfi Sándor utcai sarok íves, sávablakos, a többi szakasz loggia, illetve erkély kialakítással gazdagított megoldás, ezek a Párizsi utcai fűzfalnál szép íves vonalban csatlakoznak a szomszéd házhoz. Az erkélymellvédek és az osztólemezeik acélkeretbe foglalt üvegből készültek, az átjáró mennyezete üvegtégla, illetve mennyezetbe süllyesztett világítósávos megoldású.

Egy helyen leszakadt az erkély, most deszkából van. Elég jellegzetes az elektromos vezetékek liánszerű használata, itt- ott (vizesedő falon) látható, ázó neon a múlt századból.