Római katolikus plébániatemplom

Havas Boldogasszony
Hatvan Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Egyhajós, lesarkított, egyenes szentélyzáródású templom, a hajó K-i végében keskenyebb, bejárati előteret, homlokzati tornyot magába foglaló épületrésszel. A szentély D-i oldalán féltetős sekrestye. Boltozattal fedett belső tér, a hajó bejárat felöli oldalán karzattal. Berendezés: 19. század első fele. A középkori premontrei prépostsági templom helyén épült a 18. század elején. A középkori templom szentélye a mai torony alatt volt. 1727-ben javították, 1799-ben kibővítették, tornyát 1817-ben építették. Középkori részleteit 1966-ban végzett tatarozás során azonosították.
külső leírás:
K-Ny-i hossztengelyű egyhajós, kontyolt nyeregtetős templom, a hajó K-i oldalán keskenyebb, bejárati előteret, homlokzati tornyot magába foglaló épületrésszel, lesarkított egyenes záródású szentéllyel. A szentély D-i oldalán féltetős sekrestye.
A templomkertben színezett kő Nepomuki Szt. János-szobor, 1872.

2011.10.04 07:43 guess.who állapot: 4 - koordináta: N 47° 44,005' E 19° 35,917' - pont: 23

A templom általános állapota szinte kitűnő, de a tornyon már málladozik a vakolat - gyakorlatilag két év után... :(